Half-Cut Güneş Paneli Nedir?

Half Cut güneş paneli teknolojisi, hücrelerin boyutunu küçülterek güneş panellerinin enerji çıkışını arttırmak için tasarlandı. Half-Cut hücreli güneş modüllerinin nasıl çalıştığını öğreneceksiniz.
Half-Cut Güneş Paneli Nedir?

İçindekiler

 

 

Half-Cut Güneş Paneli Teknolojisi Nedir?

Half-Cut güneş paneli hücreleri 2014 yılında güneş panellerinin enerji çıkışını artırmak için tasarlandı. Aşağıda nasıl çalıştıkları hakkında daha fazla ayrıntı vereceğiz, ancak Half-Cut hücreli paneli bir arada bulunan iki ayrı panel olarak düşünebilirsiniz.

Bu yazıda, yarım kesilmiş hücreli güneş modüllerinin nasıl çalıştığını, tasarımlarının neden üreticilerin kullandığı standart güneş panellerinin performansını iyileştirdiğini ve yarı kesilmiş güneş pili teknolojisinin potansiyel geleceğini açıklayacağız.

Half-Cut Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Half-Cut güneş paneli teknolojisi, hücrelerin boyutunu küçülterek güneş panellerinin enerji çıkışını artırır, böylece panele daha fazlası sığabilir. Panel daha sonra ikiye bölünür, böylece üst kısım alttan bağımsız çalışır, yani bir yarısı gölgeli olsa bile daha fazla enerji üretilir.

Genel olarak half-cut teknolojisini bu şekilde açıklamak mümkün ancak aşağıda süreci ayrıntılı olarak ele alacağız.

Geleneksel monokristal güneş panelleri genellikle 60 ila 72 güneş hücresine sahiptir, bu nedenle bu hücreler ikiye bölündüğünde hücre sayısı artar. Yarım kesim paneller 120 ila 144 hücreye sahiptir ve genellikle daha yüksek modül verimliliği sunan PERC monokristal hücre teknolojisi ile yapılır.

Hücreler bir lazerle çok hassas bir şekilde ikiye bölünür. Hücreleri ikiye bölerek, hücreler içindeki akım da yarıya indirilir, bu da esasen akım yoluyla hareket eden enerjiden kaynaklanan direnç kayıplarının azaltıldığı ve dolayısıyla daha iyi performansa eşit olduğu anlamına gelir.

Güneş pilleri ikiye bölündüğünden ve dolayısıyla boyutları küçültüldüğünden, panelde geleneksel panellerden daha fazla hücre bulunur. Panelin kendisi daha sonra ikiye bölünür, böylece üst ve alt kısımlar iki ayrı panel olarak çalışır bu sayede panelin yarısı gölgeli olsa bile enerji üretir.

Half-Cut hücre tasarımının anahtarı, panel için farklı bir “seri kablolama” yöntemi veya güneş pillerinin birbirine kablolanması ve elektriği bir panel içindeki bir baypas diyotundan geçirmesidir. Aşağıdaki görsellerde kırmızı çizgi ile gösterilen bypass diyot, hücrelerin ürettiği elektriği bağlantı kutusuna taşır.

Geleneksel bir panelde, bir hücre gölgeli veya arızalı olduğunda ve enerjiyi işlemediğinde, seri kablolama içindeki tüm sıra güç üretmeyi durduracaktır.

Örneğin, geleneksel 3 telli seri kablolama yöntemine bir göz atalım:

Geleneksel hücreli güneş paneli modeli

Yukarıda gösterilen geleneksel tam hücreli dizi serisi kablolama ile, eğer 1. Sıradaki bir güneş pili bol güneş ışığına sahip değilse, o serideki her hücre yeterli enerji üretmeyecektir. Bu, panelin üçte birini devre dışı bırakır.

Half-Cut, 6 telli bir güneş paneli biraz farklı çalışır:

Half-Cut hücreli güneş paneli modeli

1. Sıradaki bir güneş pili gölgeliyse, o sıradaki (ve yalnızca o sıradaki) hücreler güç üretmeyi durduracaktır. Sıra 4 güç üretmeye devam edecek ve panelin üçte biri yerine yalnızca altıda biri güç üretmeyi durdurduğu için geleneksel seri kablolamaya göre daha fazla enerji üretecektir.

Panelin ikiye bölündüğünü de görebilirsiniz, yani 3 yerine toplam 6 hücre grubu var. Baypas diyodu, yukarıdaki geleneksel kablolama gibi bir tarafa değil panelin ortasına bağlanır.

Half-Cut Hücrelerin Avantajları Nelerdir?

Half-Cut hücreli panellerin avantajları çoktur.

Eşsiz kablolama sistemleri sayesinde daha yüksek bir gölge toleransı sundukları için güneş modüllerinin güç çıkışını ve performansını artırırlar. Bu, evinizde veya arazinizde günün belirli saatlerinde panellerin üzerine gölge yapan bazı ağaç, bina, direk vb. unsurlar varsa, tüm güneş panelinizin geleneksel bir güneş panelinde olduğu gibi yüksek verim kaybı yaşamayacağı anlamına gelir.

Diğer bir avantaj ise, genellikle geleneksel panellerden daha yüksek bir watt değeri sunmalarıdır, geleneksel panellere kıyasla metrekare başına daha fazla güç üretirler.

Ek olarak, Half-Cut hücreler ile güneş panellerinizde sıcak noktaların etkileri daha az şiddetlidir. Sıcak noktalar, bir paneldeki aşırı ısının, örneğin çok sıcak bir kısımdan gölgeli, daha soğuk bir kısma kaydırılmasıdır. Half-Cut bir hücrede, aşırı ısının yayılacağı daha fazla hücre olduğu için sıcak noktalar o kadar zarar verici olmayacaktır.

Yarım kesim hücreler, iç direnci azaltarak geleneksel panellerin maruz kaldığı güç kaybını da azaltır. Direnç, elektrik akımı yoluyla panelde dolaşan enerjinin doğası gereği oluşur. Ancak güneş pilleri yarıya bölündüğü için her hücreden daha az akım üretilir, bu da daha az direnç kaybı anlamına gelir.

Half-Cut hücreler birçok avantaj sunsalar da, daha pahalıdır çünkü daha fazla lehimleme adımı ve lazer kesim ile üretimleri daha zordur. Sonuç olarak, genel faydaların yanında artan maliyetin buna değip değmeyeceğine karar vermek size kalmıştır.

Half-Cut Paneller Güneş Enerjisinin Geleceği mi?

Half-Cut hücreler, panellerin güneş enerjisi üretim verimini artırmak için gerçekten harikadır, ancak bunların üretimi daha zordur. Bu, geleneksel üreticilerin yarım hücreli güneş modülleri üretmeye geçişini zorlaştırıyor; bu, bir üretim hattına Half-Cut piller eklemek kadar basit değil.

Çoğu durumda, örneğin çatınız gün boyunca bol güneş ışığı alıyorsa, geleneksel güneş panelleri sizin için çalışmaya devam edebilir.

Ancak, gölgeli bir alanda yaşadığınız için alabileceğiniz her bir ons enerjiye ihtiyacınız varsa veya net ölçüm avantajlarınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, Half-Cut hücreler mantıklıdır. İhtiyacınız olan güneş enerjisini üretmek için küçük bir yüzey alanınız varsa, yarı kesilmiş hücreler isteyin. Aksi takdirde, çatınızda birkaç tane daha geleneksel panel ekleyerek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Yarı-kesilmiş hücrelerin üretimi günümüzde oldukça gelişmiştir ve gelişmektedir, daha akıcı hale geldiğinde ve benimsenmesi daha kolay hale geldiğinde, daha ucuz ve daha yaygın hale gelecekler. Güneş enerjisi tesisatçınız, Half-Cut hücrelerin çatıdaki güneş enerjisi diziniz için doğru seçim olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.

Anahtar Çıkarımlar
  • Half-Cut güneş pilleri, panel içindeki daha fazla sayıda hücre ve yükseltilmiş seri kablolama nedeniyle geleneksel güneş panellerinden daha iyi performans gösterir.
  • Half-Cut güneş pilleri tipik olarak geleneksel panellerden daha yüksek watt değerine sahiptir, ancak daha pahalıdır ve üretimi zordur.
  • Küçük bir alandan güneş enerjisi almanız gerekiyorsa yarı kesilmiş güneş panellerini tercih edin, aksi takdirde geleneksel paneller çoğu ev için ihtiyacınızı karşılar.

Half-Cut Güneş Paneli Modellerimiz

Half-Cut teknolojili güneş panellerinden sizler için satışa sunduğumuz ürünleri aşağıdaki linkler üzerinden inceleyebilirsiniz;



18.01.2023

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP