Akü Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?

Akü kapasitesi hesaplarken nelere dikkat etmeniz gerekir? Akü kapasitesi Nasıl Hesaplanır? Yazımızı inceleyin.
Akü Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?

Akü Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?

Akünün boyutu, gerçek bağlı yüke ve gerekli yedekleme saatlerine göre tahmin edilebilir. Akü değeri Amper saat(Ah) ile tanımlanır.

Akü  Kapasitesi Hesaplama Formulü:

Akü Kapasitesi = İnverter Kapasitesi * Gerilim

Şarj akımı aküde ayarlanır. Kaç amperlik şarj cihazının şarj edileceğini bilmek çok önemlidir. Her inverterin belirli bir şarj derecesi vardır. Küçük aküyü maksimum değerdeki şarj cihazıyla şarj edersek akü hücresinde kalan kurşun tabakası ısınarak akünün içine düşer ve akü zarar görür. Akü kötü olduğunda yedekleme vermeyi durdurur ve şarj olmaya başlamaz. Bu nedenle akünün kapasitesi inverterin kapasitesine göre seçilir.

Durum 1: Ticari kuruluşlar İçin

Ocak-Mart aylarında ofis, mağaza, okul, hastane vb. herhangi bir ticari yerin elektrik tüketimi yaz sezonuna göre farklılık gösterir. İnverter, akü takmayı planladığımızda yıllık güç tüketimini bilmeliyiz.

Adım 1: Sürekli Yükü Hesaplayın

Örneğin bir ofis örneğini alıyoruz 50 adet diz üstü, 2 adet masaüstü, 50 adet tavan fanı, 60 adet ışık, internet, router, mobil şarj, 1 adet buzdolabı, 1 adet su soğutucu, 1 adet yazıcı ve 1.5 tonluk AC inverter, ve diğer bazı basit cihazlar. Nisan ayı yaz sezonunda maksimum güç tüketimi 4500 watt iken, kış sezonu Ocak ayında maksimum güç tüketimi 1500 ila 2000 watt’tır.

Adım 2: İnverter Kapasitesine Karar Verin

Yukarıdaki güç tüketimine dayanarak 5kVA inverter seçtik ve bu inverter 48V olarak geliyor. Batarya kapasitesi hesaplama formülüne göre burada 48V bataryaya ihtiyacımız var.

Adım 3: Bölgenizdeki Elektrik Kesintisini düşünün

Kaç saat yedekleme gerekli? Ticari kuruluşlarda maksimum elektrik kesintisi süresi 2 saate kadardır. Sürekli yükleme ve yedekleme süresine göre 9000 watt saatlik aküye ihtiyacımız var. 150 Ah kurşun asit akü seçerseniz 4-7 aküye, 100Ah lityum akü seçerseniz 2 aküye ihtiyacınız olur.

Durum 2: Yerleşim yerleri için

Evlerimizde de senaryo genel olarak aynıdır ancak evde kullanılan aletler farklıdır. Herhangi bir evin ışık, vantilatör, tv, çamaşır makinesi, buzdolabı, su pompası, internet, bilgisayar, priz, ütü , klima vb. daha fazlası olabilir. Herhangi bir evin ortalama güç tüketimi 300-400 wattır.

Herhangi bir ev sahibi fan, tv, ışık, internet, buzdolabı ve priz gibi sadece temel cihazları çalıştırmak isterse, 1kW invertöre ihtiyacı vardır ve bu invertör 24V olarak gelir. Bu inverter voltaj hesaplamasına dayanarak 2 adet 150Ah kurşun asit akü 400 watt yükler çalışırsa 6-7 saat güç verebilir.

Not: Yedekleme süresi güç tüketimine bağlı olarak değişebilir, bu nedenle yukarıdaki kılavuz yalnızca sizin fikriniz içindir.

01.10.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP