Evde Lityum İyon Pil yapılır mı?

Lityum İyon Pillerin üretimi oldukça basit. Evinizde nasıl lityum iyon pil üretebileceğinizi öğrenmek için yapmanız gereken herşey yazımızda
Evde Lityum İyon Pil yapılır mı?

Lityum İyon Piller

Günümüzde birçok kişinin ihtiyacı haline gelen piller çeşitli türleri ile; arabalar, elektrikli araçlar, saatler, oyuncaklar ve daha pek çok cihazın işlevlerini yerine getirmesi için gereken gücü sağlamakta kullanılıyor. Bu nedenle piller artık hayatımızın her alanında bir görev alır hale gelmiş durumlar.

Pil Nedir ve Nasıl Çalışır?

Pil, gücü depolayan ve ihtiyacımız olduğunda bize enerji veren hücrelerin birleşimidir. Pil, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürdüğü elektrokimyasal reaksiyon prensibi ile çalışır. Pilin pozitif terminali katot ve negatif terminali Anot'tur.

Lityum iyon pil nedir?

Lityum-iyon pil, lityum iyon hücrelerden oluşur. Lityum-iyon pil, doğası gereği şarj edilebilir ve yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir. Lityum iyon pillerin pozitif uçlarında interkalasyonlu lityum iyon, negatif uçlarında grafit kullanır. Pozitif uç Katot, negatif uç Anottur.

Lityum İyon Pili nasıl yapıyoruz?

lityum iyon pil

Çok az alet ve parça yardımıyla evde kendi Lityum iyon pilimizi yapabiliriz.

Adım 1:  İlk olarak 12 voltluk bir lityum iyon pil oluşturmak için, tüm kurulumu yerleştirebileceğimiz bir kapağa veya kutuya ihtiyacımız var. Daha sonrasında güç elde etmemizi sağlayacak olan ve pilimizi oluşturacağımız çok sayıda lityum iyon hücresine ihtiyacımız var. Son olarak da gereken bağlantı kabloları ve BMS dediğimiz pil yönetim sistemine.

Adım 2: Tüm hücreleri seri olarak bağlarız ve sonra belirli bir bağlantıda amperi arttırmak için paralel bağlamamız gerekir.

Adım 3: Sonra, çıkış için ihtiyacımıza göre seçtiğimiz BMS (Pil yönetim Sistemi) ile negatif ve pozitif terminalli kabloyu bağlayın.

Adım 4: Ardından bu kabloyu istediğimiz gibi kullanmak için yük veya şarj cihazı ile bağlayın.

Adım 5: Şimdi, kurulumun kesintiye uğramaması için ve güvenli tutmak için tüm kurulumu kutuya koyun. Bu adımları izleyerek evimizde bir lityum iyon pil yapmış olduk.

Lityum iyon pil, yüksek enerji yoğunluğu üretir ve birden fazla lityum iyon hücresi kullanılması nedeniyle çok uzun ömürlüdür. Birden fazla hücre kullanarak, lityum pillerin şarj ve deşarjını kontrol eden BMS'nin kullanılması nedeniyle, lityum iyon pilin şarjı ve deşarjı çok sistematiktir. BMS ile bağlantılı tüm hücrelerin eşit olarak yüklenip eşit olarak boşaltılması sağlanır.

Yazımızı sonuna kadar incelediyseniz artık sizde evinizde lityum iyon pil nasıl yapılır biliyorsunuz. Artık ihtiyacınız olan tek şey gidip gerekli malzemeleri temin etmek ve pilinizi yapmaya başlamak.

29.09.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP