Güneş Enerjili Su Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?

Güneş enerjili tarımsal sulama sistemleri güneşten aldığı enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek sulama maliyetlerinizi düşürmenizde önemli rol oynar. Temiz enerji ile tarımsal faaliyetlerinizi bir üst seviyeye taşıyın.
Güneş Enerjili Su Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?

İçindekiler

Gelişmekte olan bir ülkede yaşadığınızda ve ekinlerinizi sulamak için suya ihtiyaç duyduğunuzda, ancak ona ulaşmak için gereken enerjiye erişiminiz olmadığında ne olur? Bu durumda iki seçeneğiniz var birincisi ekinlerinizin susuzluktan kuruduklarını izlemek ya da alternatif enerji kaynaklarını değerlendirerek ekinlerinizi ihtiyaç duydukları su ile buluşturmak. Tabi ki ikinci seçeneği seçeceksiniz ve işte tam bu anda güneş enerjisini elektrik enerjisi olarak kullanmak mükemmel bir çözüm olarak karşınıza çıkacak.

Dünya Bankası, dünyanın birçok bölgesinde tatlı suyun %70'inden fazlasının tarım için kullanıldığını bildiriyor. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde alanlar için tüketilen suyun %80-90'ına kadar çıkmaktadır.

Ek olarak, Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre dünya nüfusunun %60'ından fazlası hayatta kalmak için tarıma bağımlıdır. Yağmur yağmazsa veya güvenilir bir sulama sisteminiz yoksa tarımın başarısız olduğu ve insanların acı çektiği veya çekeceği anlamına gelir.

Neyse ki, tarımda su sıkıntısına çözüm olan, toplum sağlığını artıran ve yoksulluğu azaltan bir çözüm var; güneş enerjili sulama sistemleri.

Bu yazıda güneş enerjili sulama sistemlerinin ne olduğunu, güneş enerjili su pompalarının nasıl çalıştığını ve faydalarını tartışacağız. Nasıl çalıştıklarıyla başlayalım.

Güneş Enerjili Su Pompası Nasıl Çalışır?

Temel olarak, güneş enerjili su pompaları, güneş ışınlarını (fotonlar) su pompasını çalıştıracakolan elektriğe dönüştürerek çalışır. Güneş ışığından gelen fotonları (ışık birimleri) toplamak için güneş panelleri kullanılır ve motorun suyu kaynağından dışarı pompalaması için gereken enerjiyi sağlayan doğru akımı (DC) üretir. Pompa motorunun DC yerine alternatif akıma (AC) ihtiyacı varsa bir inverter kullanılır.

Güneş enerjili su pompası sistemi bileşenleri şunları içerir:

Solar Paneller

Güneş panelleri, fotonları alır ve üç temel adımda elektriğe dönüştürür.

  1. Güneş panelleri içindeki güneş pilleri, güneşten gelen fotonları emer ve onları DC elektriğine dönüştürür.
  2. Bir inverter, DC elektriğini AC (alternatif akım) elektriğine dönüştürür.
  3. Bu elektrik, su pompasını çalıştırmak için kullanılır.

Su Pompası Motoru

Su pompası motoru sulama, ev ihtiyaçları veya diğer amaçlar için kullanılabilecek, yeraltı veya başka bir su kaynağından suyu emer ve gerekli yere ulaştırılmasını sağlar.

İnverter

Bazı su pompaları AC elektrik akımıyla çalışır, bu nedenle invertere ihtiyacımız olabilir. İnverterler güneş panelinden üretilen DC yani doğru akımı AC alternatif akıma dönüştürür.

Borular

Borular, su pompası ile iletilen suyun gitmesi gereken yere ulaştırılmasında kullanılır.

Su Depolama Tankı

Güneş enerjili sulama sistemlerinde güneş olmadığında da sulama yapabilmek için suyu depolamak isteyebilirsiniz. Bunun için bir su deposu gerekecektir.

Pompa Sürücüleri

Sulama Sürücüleri su pompasını düzenler ve açılıp kapanmasına izin verir. Bir su kaynağı kuruduğunda pompa çalışmaya devam ederse, elektrik düzensizliklerinden veya motor hasarından koruyarak su pompasının ömrünü uzatabilirler. Sulama sürücüleri ayrıca su dağıtımını en üst düzeye çıkarır.

Artık güneş enerjili pompaların nasıl çalıştığını bildiğinize göre faydalarını inceleyelim.

Güneş Enerjili Su Pompalarının Avantajları

Güneş enerjili su pompalarının avantajları

Güneş enerjili su pompaları olmadan birçok topluluk yağmura ve erişilemeyen su kaynaklarına mecbur kalırlardı. Bunlara erişilememesi sonucunda hasadımız hüsrana uğrayabilir. Biliyoruz ki işimizi emeğimizi riske atmamak için her zaman alternatiflerimizin olması gerekir. Güneş enerjili tarımsal sulama sistemleri her şeyden önce bize bol sulama sayesinde yılda 1 yada iki seferden daha fazla hasat alabilme imkanı sunuyor.

Bunun dışında su pompası sistemlerini çeşitli fosil yakıtlar tüketerek çalıştırmakta mümkün ancak bu hem çok daha yüksek maliyetlerle hem de çevre kirliliği ile sonuçlanan bir seçenek olurdu.

Ayrıca güneş enerjili su pompalarının daha birçok faydası vardır. Bunlar:

İşletme Maliyetinden Tasarruf

PV (fotovoltaik) panellerin maliyeti, yıllar öncesine göre önemli ölçüde düştü. Enerjiyi fosil yakıt yerine sonsuz ve ücretsiz olan güneş sağladığı için işletme giderleri diğer sistemlere göre daha düşüktür. Uzun vadeli yakıt maliyeti tasarrufu, güneş enerjisiyle çalışan su pompasını kurmak için gereken ilk maliyeti önemsiz hale getirir.

Çevre Dostu Temiz Enerji

Güneş ışığı yenilenebilir enerjidir. Bazıları, güneş paneli üretim sürecinde yayılan sera gazı nedeniyle güneş enerjisinin yenilenebilir olmadığını iddia ediyor. Ancak güneş panelleri üretim sürecinde yayılan sera gazlarından çok daha fazla miktarda sera gazı yayılımının önüne geçmektedir. Bu nedenle güneş enerjili su pompaları temiz enerji kaynakları olarak kabul edilmektedir.

Şebekeden Uzak Bölgelerde Kullanılabilir

Enerjiyi güneş sağladığından, harici bir güç kaynağı gerekli değildir, bu da güneş enerjisiyle çalışan bir su pompasının elektrik şebekesine erişimi olmayan uzak yerlerde ve alanlarda çalışacağı anlamına gelir.

Bakımı kolay

Güneş enerjisiyle çalışan su pompalarında çok az mekanik parça bulunur, bu da bileşenlerin onarıma ihtiyaç duyma ihtimalini azaltır. Bakım gerektirmeden uzun yıllar dayanabilirler.

Kurulumu kolay

Güneş enerjisiyle çalışan su pompalarını monte etmesi veya kurması için mühendislere veya teknik personele ihtiyaç duyulmaz. Birkaç bileşeni vardır ve yerel halk tarafından kolayca kurulabilir.

Artan Üretkenlik

Çiftçiler, yağmura veya elektriğe bağımlı olmadıklarından yılda birkaç defa hasat alıp daha fazla gıda üretebilirler.

Ayrıca sulama işlemleri için harcanacak olan eforda ciddi anlamda azalma olacağı için verimi arttıracak daha farklı çalışmaları yürütmek için vakit bulunacaktır.

Güvenilirlik

Güneş enerjili su pompalarını özellikle TommaTech Sulama Sürücüleri ve TommaTech Güneş Panelleri kullanarak kombinlediğimizde TommaTech® markasının sunduğu garantiler sayesinde uzun yıllar boyunca güvenle sorunsuz bir şekilde kullanma fırsatı yakalarsınız.

Herkes İçin Suya Erişilebilirlik

2050 yılına kadar, dünya nüfusunun iki milyar artarak 7,8 milyardan 9,9 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu büyüme oranı, herkesin suya ve yiyeceğe erişmesine yardımcı olmak için tükenmez sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını genişletmemizi gerektirecek. Bu nedenle kişisel kullanımda güneş enerjili su pompalarının yaygınlaşacağını öngörmek mümkün.

Özet

Özet olarak tarımsal sulama sistemleri için gerekli olan enerjiyi güneşin sonsuz ve temiz enerjisinden karşılamak günümüzde bir tercih olabilir ancak biliyoruz ki ilerleyen zamanlarda karlı ve verimli bir tarım faaliyeti yürütmek isteyen tüm çiftçilerimiz için bir mecburiyet halini alacak diyebiliriz. Sizlerde tarımsal sulama sistemlerinizi güneş enerjili sulama sistemleri kullanarak maliyetlerinizi düşürebilir ve temiz ve sonsuz enerjinin avantajlarından faydalanmaya hemen başlayabilirsiniz. Güneş enerjili tarımsal sulama sistemleri ile ilgili tüm sorularınız için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.



28.03.2023

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP