Tam Sinüs İnverter ve Modifiye Sinüs İnverter Arasındaki Farklar
Tam sinüs dalgalı inverterler ve modifiye sinüs dalgalı inverterler arasında ne gibi farklılıklar mevcut? Hangi inverterterler hangi cihazlar ile çalışır? Tüm bu soruların yanıtlarını makalemizde bulabilirsiniz.İçindekiler:
- Modifiye sinüs inverter mi? Tam sinüs inverter mi?
- Solar inverter nedir?
- Güneş enerjisi kurulumum için neden bir invertere ihtiyacım var?
- Tam sinüs inverter nedir?
- Modifiye sinüs inverter nedir?
- Modifiye sinüs inverter ile ne çalıştırabilirim?
- Tam sinüs inverter ile ne çalıştırabilirim?
- Modifiye sinüs inverter kullanmanın artıları ve eksileri nelerdir?
- Hangi boyutta invertere ihtiyacım var?
- Modifiye sinüs inverteri şebekeden bağımsız sistemle kullanabilir miyim?
Hangisi daha iyi: Modifiye sinüs inverter mi? Tam sinüs inverter mi?
Solar inverterler, her güneş enerjisi sistemi kurulumunun önemli bir bileşenidir. İnverterler, güneş panellerinizden üretilen ve pilinizde depolanan gücü DC'den AC gücüne çevirir. Dizüstü bilgisayarlardan mikrodalga fırınlara kadar evinizde, kabininizde veya karavanınızda bulunan ortak cihazlara güç sağlamak için bir inverter gereklidir. İnverter alışverişi yaparken, iki ana tip olduğunu hemen göreceksiniz: modifiye sinüs dalgalı inverterler ve tam sinüs dalgalı inverterler. Bu inverterler arasındaki farkları, nelere güç sağlayabileceklerini ve kurulumunuzda kullanmanız için en iyi inverterin ne olabileceğini inceleyelim.
Solar inverter nedir?
İnverterler, fotovoltaik sistem ile sisteminizden enerji çeken cihazlar arasında ağ geçidi görevi görür. Güneş panellerinizden gelen doğru akım (DC) çıkışını, tüm ticari cihazların kullandığı standart olan alternatif akıma (AC) dönüştürürler.
Güneş enerjisi kurulumum için neden bir invertere ihtiyacım var?
Solar inverterler, solar kurulumunuzun önemli bir bileşenidir. Evinizdeki çoğu cihaz AC enerjisi kullanır, bu nedenle panelleriniz (DC) için üretilen enerjinin dönüştürülmesi gerekir. İnverterler DC'yi AC'ye dönüştürür. Voltajı da değiştirirler. Güneş panelleriniz güneş ışığını toplayıp enerjiye dönüştürdükten sonra, şarj kontrol cihazları aracılığıyla solar akünüze gönderilir. İnverterler bu gücü AC enerjisine dönüştürür. Bu noktada, cihazlarınızı fişe takabilecek ve bu enerjiyi kullanmaya başlayabileceksiniz. TommaTech inverterleri ayrıca bileşenlere ve üniteye herhangi bir zarar gelmesini önlemek için hem DC girişi hem de AC çıkışı için aşırı yük koruması sağlar.
Tam sinüs inverter nedir?
Tam sinüs dalgalı inverterler, sinüs dalgaları şeklinde çıkış voltajı verir. Yardımcı programlar ayrıca sinüs dalgası çıkışı sağlar. Bu nedenle, şebekeye bağlanacaksanız tam sinüs dalgalı inverterlere her zaman ihtiyaç duyulur. Tipik olarak, hassas ekipmanlar, yeni tip TV'ler, CFL ampuller ve AC motorlu cihazlar (mikrodalgalar ve buzdolapları) için tam sinüs dalgalı inverterlere ihtiyacınız olacaktır.
Tam sinüs inverterler, cihazları ve elektronik cihazları parazitsiz çalıştırmak için daha temiz, daha düzgün, daha sessiz ve daha güvenilir elektrik üretme yeteneğine sahiptir. TommaTech®, güneş enerjisi kurulumunuza ve enerji ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde değişen kapasitelerde tam sinüs inverterler satmaktadır.
Modifiye sinüs inverter nedir?
Modifiye sinüs dalgalı inverter nedir? Tam sinüs dalgalı eviricilerde, evirici tarafından üretilen AC güç, gerçek sinüs dalgasına çok yakındır. Modifiye edilmiş sinüs dalgalı eviricilerde ise polarite aniden pozitiften negatife geçer. Dalgaya bakıldığında, polaritenin ileri geri döndürüldüğü bir merdiven basamağı, kare bir deseni vardır. Bu dalga hassas ekipmanları olumsuz etkileyebilir. CPAP makinesi gibi güç sağlamanız gereken tıbbi ekipmanınız varsa, modifiye sinüs inverter kullanamazsınız. Ek olarak, çoğu durumda, modifiye sinüs dalgalı invertere bağlı cihazlardan bir uğultu duyacaksınız. Saf sinüs dalgasını ve kare dalgayı (sinüs dalgaya karşı kare dalga) karşılaştırmanız gerekirse, basit cevap, saf sinüs dalgasının güvenlik, çalışma verimliliği ve uyumluluk açısından kare dalgadan daha iyidir.
Modifiye sinüs inverter ile ne çalıştırabilirim?
Modifiye sinüs inverterler, hassas elektronikler olmadan basit sistemlerde kullanılabilir. AC motor yoksa ve hassas bir tıbbi ekipman yoksa, sorun olmayabilir. Eski tüplü televizyonlar, su pompaları ve telefon şarj cihazları genellikle modifiye sinüs dalgalı inverterle sorunsuz çalışır.
AC motor kullanan buzdolapları, mikrodalga fırınlar ve kompresörler gibi cihazlar, modifiye sinüs dalgalı inverterde verimli çalışmaz. Bazı floresan lambalar da o kadar parlak çalışmaz ve bazıları vızıldayabilir veya uğultulu sesler çıkarabilir.
Tam sinüs inverter ile ne çalıştırabilirim?
- AC motorlu cihazlar: Mikrodalgalar ve buzdolapları
- Nemlendiricili CPAP makineleri gibi tıbbi ekipman
- Hassas elektronik cihazlar
- Lazer yazıcılar
- LCD, LED vb. TV’ler
- Elektronik zamanlayıcılı veya dijital saatli cihazlar
Bazıları, tam sinüs dalgalı bir güç çevirici kullanmamanın dizüstü bilgisayarınızın pilinin ömrünü kısaltacağını iddia etse de, dizüstü bilgisayarınız modifiye sinüs dalgalı inverterle de iyi durumda olabilir.
Modifiye sinüs inverter kullanmanın artıları ve eksileri nelerdir?
Artıları:
Daha Az Para: Modifiye edilmiş sinüs dalgalı inverter kullanmanın ana yararı, daha az maliyetli olmasıdır. Modifiye sinüs dalgalı inverterlerin maliyeti genellikle 500 ila 3000 TL arasındadır. Tam sinüs dalgalı inverterlerin maliyeti 2000 ila 6000 TL arasındadır.
Eksileri:
Daha düşük verimlilik: Buzdolapları, pompalar ve fanlar gibi motorlar, daha düşük verimlilik nedeniyle inverterden daha fazla güç kullanır. Çoğu motor yaklaşık %20 daha fazla güç kullanır. Bunun nedeni, motorların daha sıcak çalışmasıdır, bu da motorların daha uzun süre dayanmamasına neden olur.
Pek çok cihazla çalışmaz: Yukarıda bahsedildiği gibi, modifiye sinüs dalgalı inverterler, AC motor, tıbbi ekipman ve diğer hassas elektronik cihazlara sahip cihazlarla iyi çalışmaz. Ampullerle birlikte kullanıldıklarında, o kadar parlak parlamayabilirler ve bir uğultu üretebilirler. Dizüstü bilgisayarlar, modifiye sinüs dalgalı inverterlerle kullanıldığında daha kısa bir kullanım ömrü görebilir.
Hangi boyutta invertere ihtiyacım var?
Solar inverterler çeşitli boyutlarda bulunur. İnverterler, tıpkı güneş panelleri gibi watt cinsinden derecelendirilir. Solar inverteriniz panellerden gelen DC elektriği dönüştürdüğünden, solar inverterinizin güneş enerji sisteminizin ürettiği tüm gücü kullanma kapasitesine sahip olması gerekir.
Genel bir kural olarak, inverterinizin boyutu, güneş paneli sisteminizin DC derecesine benzer olmalıdır. Bu nedenle, 3000 watt'lık bir sistem kuruyorsanız, yaklaşık 3000 W'lık veya daha büyük bir inverter satın almalısınız. Sisteminizi boyutlandırmak için aşağıdaki hesaplayıcımızı kullanmanızı öneririz.
TommaTech®, boyutları 700 ila 3000 watt arasında değişen tam sinüs inverterlere sahiptir.
Modifiye sinüs inverteri şebekeden bağımsız sistemle kullanabilir miyim?
Şebekeden bağımsız bir güneş enerjisi sistemiyle modifiye sinüs dalgalı inverter kullanamazsınız. Şebekeye bağlanacaksanız tam sinüs dalgalı bir güç çeviriciye ihtiyacınız olacak. Bunun nedeni, kamu hizmetlerinin tam sinüs dalgaları şeklinde enerji sağlamasıdır. Bununla birlikte, şebekeden ayrı kalıyorsanız, basit cihazlarınızı çalıştırmak için modifiye sinüs dalgalı inverter kullanabilirsiniz.
Karar ne? Ne satın almalıyım?
Tam sinüs dalga inverterler eskiden birçok tüketici için daha gösterişli, daha masraflı bir seçenekti, ancak maliyetleri düşmeye devam ettikçe, tam sinüs inverterler daha uygun hale geliyor. Güç için sınırlı, basit cihazlarınız varsa ve verimlilikle o kadar ilgilenmiyorsanız, modifiye sinüs inverterler hala geçerli bir seçenektir. Bununla birlikte, cihazlarınızın ve cihazlarınızın güvenli ve en yüksek verimlilikte çalışacağını bilmenin huzurunu istiyorsanız, tam sinüs dalgalı bir inverter satın almanızı öneririz. Web sitemizde tam sinüs dalgalı ve modifiye sinüs dalgalı inverterlerin ikisi de mevcuttur. İnceleyip seçiminizi yapabilirsiniz.
Güneş enerjisiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için diğer ilgili makalelerimize göz atın:
- Panel, Batarya ve İnverter Nasıl Hesaplanır?
- Solar inverter nedir ve nasıl çalışır?
- Ev İçin Güneş Paneli
30.11.2022