İhtiyacın olan Güneş Paneli, İnverter ve Bataryayı Nasıl Hesaplarsın?

Güneş Enerji Sisteminizde ne kadar güneş paneli, inverter ve batarya'ya ihtiyacınız olduğunu bulmak için ihtiyacınız olan herşey için yazımı okuyun.
İhtiyacın olan Güneş Paneli, İnverter ve Bataryayı Nasıl Hesaplarsın?

Güneş Enerji Sistemi (GES) Kurarken İhtiyacın olan Güneş Paneli, İnverter ve Bataryayı Nasıl Hesaplarsın?

Güneş paneli, akü ve inverter kurmayı planladığınızda, bu bileşenlerin kapasitesine nasıl karar vereceğinizi merak ediyor olmalısınız. Pratik deneyimlerimize dayanarak, aşağıdaki kılavuz size yardımcı olacaktır.

Adım 1: Yük Hesaplaması

Yük hesaplamanın en iyi yolu en kaliteli pens ampermetreyi kullanmaktır. Bu hesaplama için 600A'yı destekleyecek bir pens ampermetre kullanacağımızı varsayalım. Bu pens ampermetreyi kullanarak ev, ofis, mağaza, okul, sağlık kliniği ve benzin pompası vb.nin güç tüketimini hesaplayabiliriz. Güç tüketimini hesaplamak için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Tüm aletleri açın
  2. Elektrik sayacının faz telinde kelepçe ölçer kullanın

Pens metreyi kullanırken güç tüketimini Amp cinsinden gösterir. 5Amp, 10Amp, & 20Amp gibi Türkiye şebeke voltaj aralığı 220V’dan başlar. Ancak bu pens ampermetreyi kullanarak voltajı da kontrol etmelisiniz.

Yük Hesabı = 220V * 5 A
= 1100W

2. Adım: Yedekleme Süresi

Yukarıdaki adımlarda güç tüketimini hesapladım. Hesaplanan bu güç tüketimine dayanarak, elektrik kesintisinden sonra cihazları kaç saat çalıştırmak isteyebileceğinizi bilmeliyiz. Cevabınız 4 ila 5 saat olacaksa. Bunun anlamı:

Akü Depolama = Toplam Yük * Yedekleme Süresi
= 1100W * 4 saat
= 4400W

Ayrıca okuyun: İnverter Akü Yedekleme Süresi Nasıl Hesaplanır?

Adım 3: Pil Kapasitesi

Yukarıdaki adımlarda, gerekli akü depolama alanınız hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Türkiye’de yoğunlukla kullanılan üç tür akü teknolojisi vardır.Bunlar kurşun asit akü, lityum batarya ve jel akü. Kurşun asit aküde 150Ah kurşun asit akü, evler ve işyerleri için en popüler aküdür. Bir adet 150Ah akü 1300 Watt depolar. Demek ki, ihtiyacın var

Akü Kapasitesi = Gerekli Akü Deposu / Akü Deposu
= 4400W / 1300W
= 4 Pil

Genellikle 4 adet 150Ah akü 48V olarak gelir.

Lityum akü kullanılması durumunda, 5kWh, 48V ile gelen yalnızca bir pile ihtiyacınız vardır.

Ayrıca okuyun: Akü Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?

Adım 4: İnverter Kapasitesi

Yukarıdaki adımlardan sonra hem akü kapasitesini hem de voltajını bileceksiniz. Akü voltajına, kapasitesine ve güç tüketimine göre. Basit bir dille, burada bir 48V ve 5kW invertöre ihtiyacım var.

İnverter Kapasitesi = Yük + Yük * %20
= 1100W + 1100W * %20
= 1100W + 220W
= 1320W

Bu, yaklaşık 1,3kW inverter kapasitesine ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.

Adım 5: Güneş Paneli Kapasitesi

Son olarak, güneş paneli kapasitesini hesaplamanız gerekir. Güneş panellerinin DC voltaj (22V - 50V) ürettiğini her zaman biliyoruz. Basit bir ifadeyle,

Güneş Paneli Kapasitesi = 3 * Akü Kapasitesi
= 3 * 600Ah
= 1800 Watt

Bu, 1.8kW kapasiteli güneş panellerine ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Türkiye’deki en yüksek güneş panellerinin Wattlarının 650W civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu güneş panellerini seçerseniz, pilinizi şarj etmek ve evdeki yüklerinizi çalıştırmak için yaklaşık 3 güneş paneline ihtiyacınız olacaktır.

01.10.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP