12V ve 24V Güneş Paneli Seçimi Nasıl Yapılır?

İhtiyacınız olan sistem için kullanacağınız güneş panelini seçerken panelin voltaj değerine dikkat etmeniz gerekir. Dikkat etmeniz gerekenler yazımızda.
12V ve 24V Güneş Paneli Seçimi Nasıl Yapılır?

12V ve 24V Güneş Paneli Arasında Nasıl Seçim Yapılır?

Bu yazımıza geldiyseniz elektriğinizi güneşten karşılamaya karar verdiniz olarak düşünüyoruz. Bu harika! Kararınız sadece sizin için tasarruf sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda çevre için de iyi bir seçenek olacaktır. Ancak güneş panelinize karar vermeden ve doğa dostu bir insan olmadan önce taranacak birçok farklı parametre ve birçok seçenek var. Doğal olarak piyasada bulunan tonlarca seçenek arasından seçim yapmak zor bir hal alıyor.

Önce piyasada bulunan yüzlerce markayı incelersiniz burada üreticinin güvenilirliği, garantisi, hizmetleri vb. durumları değerlendirirsiniz ve sonra karşınıza Geniş bir watt ve volt aralığında birçok güneş paneli gelir. Ayrıca, satın almak istedikleri güneş panelinin derecesi konusunda kafası karışan okuyucularımızdan ve potansiyel alıcılardan birçok soru alıyoruz.

Bu blog sizler için. 12V Güneş Paneli ile 24V Güneş Paneli arasında ayrım yapmaya çalışırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmektedir. 12V güneş paneli genellikle 24V güneş panelinin aksine küçük konutlar veya daha küçük boyutlu projeler için uygundur. Bu temel kural dışında, ikisi arasında karar verirken göz önünde bulundurulması gereken farklı teknikler vardır. Dört nokta temelinde aralarında ayrım yapmaya çalıştık:

  1. Akü ile Uyumluluk
  2. İnverter ile Uyumluluk
  3. Şarj Kontrol Cihazı ile Uyumluluk
  4. Gerçek Kullanım Durumu (Uygulamalar)

1. Akü ile Uyumluluk

Güneş paneli ile akü uyumluluğu

Bir güneş panelinin seçimi, kullanılacak akünün voltajına bağlıdır. Genel olarak, 12V güneş paneli 12V akü ile eşleştirilmeli ve 24V güneş paneli 24V akü ile kullanılmalıdır. Piyasada 24V dereceli bir akünün bulunmaması durumunda iki adet 12V pili seri bağlantıyla birleştirerek bir akü oluşturabilirsiniz.

  • 24V panel - 24V Akü
  • 12V panel - 12V Akü
  • 6V Panel - 2/6V Akü

2. İnverter ile Uyumluluk

Güneş paneli ile inverter uyumluluğu

Akü gibi inverter de güneş paneline uygun olmalıdır. Örneğin 12V güneş paneli 12V inverter ile eşleştirilmeli ve 24V inverter ile 24V güneş paneli kullanılmalıdır. İnverterler 12V, 24V, 48V vb. gibi farklı volt değerlerinde mevcuttur.

  • 12V akü - 12V inverter - 12V güneş paneli bağlanacak
  • 24V akü - 24V inverter - 24V güneş paneli bağlanacak

3. Şarj Kontrol Cihazı ile Uyumluluk

Güneş paneli ile şarj kontrol cihazı uyumluluğu

Bir şarj kontrol cihazının gerilimi, inverterin ve akünün gerilimi ile eşleşmelidir. 12V akü ve 12V inverter varsa, 12V Şarj Regülatörü kullanılmalıdır. Benzer şekilde, 24V içinde bu böyledir. Burada akılda tutulması gereken önemli bir nokta, güneş panelinin amper değerinin şarj regülatöründen daha yüksek olmaması gerektiğidir. Örneğin, 12 Amperlik bir güneş paneli, 10 Amperlik bir şarj kontrolörü ile eşleştirilemez.

10 Amperden 60 Ampere kadar geniş bir değer aralığında şarj kontrol cihazları mevcuttur. Güneş panelleri farklı amperlerde mevcuttur, örn.

  • 10W Panel - 1 Amper
  • 20W Panel - 2,5 Amper
  • 180W Panel - 9 Amper

4. Gerçek Kullanım Durumu (Uygulamalar)

12V güneş paneli, sokak lambaları, dükkanlar, küçük evler, ev aydınlatması, mobil şarj, güneş enerjisi çantası, bilim projesi, güneş enerjili su pompası, ofis, balıkçı tekneleri vb. gibi farklı uygulamalar için kullanılabilir.

24V güneş paneli büyük evlerde, hastanelerde, bankalarda, ofislerde, fabrikalarda, apartmanlarda, otoparklar, parklar, devlet binaları, güneş parkları gibi şebeke uygulamalarında kullanılabilir.

Güneş Paneli Satın Alma Rehberi

Müşteriler genellikle güneş panelleri tarafından ne kadar yükün desteklenebileceği konusunda sorular sormaktadırlar. Burada vurgulanması gereken önemli bir nokta, güneş panelinin işlevinin, aletleri çalıştırmak değil, aküyü şarj etmek olduğudur. Bunun hakkında daha ayrıntılı olarak konuşalım.

Ana yük, invertör yük kapasitesine, yedekleme gücüne, süreye ve akünün kapasitesine bağlıdır. 

Bu örneği okumalısınız, küçük bir ev, 1 kWa inverter tarafından kolayca desteklenebilen bir buzdolabı, vantilatör ve ışığı çalıştırmak için minimum 300 W'a ihtiyaç duyar. Elektrik kesintisi durumunda kullanılan evin yükünü hesaplayalım ve görelim. Şimdi, cihazların yedekte çalışacağı süre, akünün kapasitesine bağlıdır. Tipik olarak 12V değerine sahip 150Ah akü 1800 W'a kadar güç depolayabilir.

Basit Hesaplama 150 AH pil * 12V = 1800 W

%70 verimli kurşun asit akü alındığında sadece 1400 W yük mevcut olacaktır ve 4-5 saat çalışacaktır. Küçük bir ev düşünüldüğünde minimum 300 W panel gerekir.

Temel kural:

**Şimdi alıcıların aklındaki diğer yaygın sorulardan biri olan bir akünün ne kadar sürede şarj edileceğini ve kaç adet güneş paneli takılması gerektiğini hesaplayalım.

Bu, güneş ışığının mevcudiyetine bağlıdır. Ortalama olarak, güneş ışığı 10 saat boyunca oradadır. Yani bir pil alacak:

150/15 = 10 saat

150 Ah akü ve 15 Amper güç varsayarsak, yani akü 15 Amp alırsa şarj olması 10 saat sürecektir.

Bir Güneş paneli tipik olarak 9 Amper'dir, bu nedenle tipik olarak 2-3 güneş paneli gerekli olacaktır.

Özet

Bu blog, okuyucuların evlerinin normal işleyişini desteklemek için kaç tane güneş paneli satın almaları gerektiğine, bir elektrik kesintisi durumunda, hangi güneş paneli voltajının - 12V veya 24V sizin için uygun olduğuna ve nasıl uygun olduğuna karar vermeleri için ayrılmıştır. Bunların çoğu akü, inverter ve şarj kontrol cihazının değerlerine bağlıdır. Umarız size bir ölçüde yardımcı olabilmişizdir. Farklı sorularınız için canlı destek üzerinden veya iletişim sayfamız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

13.10.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP