Güneş Paneli Temizliği

Yatırımınızdan maksimum verim elde edebilmek için güneş enerji sisteminizdeki panellerin temizliğini yaparken dikkat etmeniz gerekenler.
Güneş Paneli Temizliği

Güneş Paneli Temizleme

Dikkat: Konumuza başlamadan önce belirtmek isteriz ki; Güneş panellerinizi temizlerken ilk önce ürününüzün kurulum, güvenlik ve bakım talimatlarını incelemelisiniz. Güneş panelinizi temizlerken kullanacağınız yanlış endüstriyel temizlik ürünleri veya sert, keskin aletlerin kullanılması durumunda ürün garantinizle ilgili sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Günümüzde küresel ısınmanın artması, kaynakların günden güne tükenmesi ve bunların beraberinde getirdiği elektrik faturalarına gelen zamlar bizleri daha ekonomik, sürdürülebilir ve yenilebilir olan çözümlere yöneltmekte. Bu çözümlerin başında da tabi ki hepimizin evinin çatısında veya arazisinde kullanabileceği Güneş Panelleri gelmekte.

Özellikle ülkemiz gibi yaz kış güneş alan bölgelerde. Yazın serinleme, kışın ısınma ve yıl boyu diğer bütün elektrikli ev aletlerinin faturalarımızda oluşturduğu yüksek maliyetten kurtulmak için Güneş Enerji Sistemleri(GES) birçok kişinin tercih ettiği yöntem olmaktadır. Peki bu sistemlerin temizliğini nasıl yaparız? Yazımızın devamında bu konuyla ilgili bilgilerimizi sizinle paylaşacağız.

Güneş Paneli Temizliği Nasıl Yapılır?

Güneş Enerjisi üreten panellerin anlık veriminin maksimum değerlerinde seyretmesinde Güneş Paneli Temizliği oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Güneş paneli temizliğinde en yaygın kullanılan yöntemlerin başında saf su ile temizlik gelmektedir. Ancak özellikle kış aylarında mevsim koşullarından dolayı donmaya sebep olabilecek bölgelerde alkol bazlı temizleyiciler tercih edilmesi gerekmektedir. Alkol bazlı temizleyiciler Güneş Paneli yüzeyinde saf suya kıyasla kalıntı ve leke bırakması sebebiyle verim üzerinde az da olsa düşüş yaratabilmektedir ancak Güneş Panellerinizin donmaması için bu ürünler tercih edilmelidir.

Mevsim normallerinin ılımlı geçtiği donma risklerinin düşük olduğu bölgelerde Güneş Paneli Temizliğinde saf su kullanılması kesinlikle daha doğru bir tercih olacaktır. Bunun en önemli sebebi ise saf suyun çözünmüş içeriklerden tamamen arınmış olmasıdır. Yani panel temizliği sonrasında Güneş Paneli üzerinde kalıntı ve leke bırakmaz. Bunun sonucunda da panelimizin güneş enerjisi üretiminde bir verim kaybı olmaz. Ayrıca saf suyun yalıtkan bir madde olmasından dolayı temizlik sırasında yaşanabilecek güvenlik sorunlarının da önüne geçilmiş olunur.

Güneş Paneli Temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurda temizlik saatleridir. Güneş paneli temizliği için en uygun saatler sabahın erken saatleri ve akşam saatleri olacaktır. Bu saatler de panel üzerinde yüksek bir sıcaklık olmayacağından en uygun zaman bu saatler olacaktır.

Güneş paneli temizliğini olabildiğince sık yapmak tabi ki önemlidir ancak genellikle her mevsim geçişinde 1 kere komple temizlenmesi önerilir.

Güneş Paneli Temizliğinin Enerji Üretimi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Güneş Paneli Sistemlerinde verim birçok etmene göre değişiklik gösterebilir, Örneğin Güneşten Elektrik elde etmek için kullanılan malzemenin cinsi, kurulum kalitesi ve tasarımı, çevresel etmenler ve tabi ki panel üzerindeki kirler. Tüm bu etkenlerin en ideal şekilde oluşturulmasıyla güneş panellerimizden beklenen en yüksek verimi elde edebiliriz ancak tabi ki düzenli bakımlarını ve temizliklerini yapmayı ihmal etmezsek.

Güneş panelleri üzerinde zaman içerisinde çevresel etkenlerle oluşan toz ve kir güneş ışınlarının emilimine engel olmakla beraber güneş panellerinin yüzeyinde fazladan ısınmaya da sebep olabilir. Bu ısınmanın ideal sıcaklıkların dışına çıkması durumunda ise verimde düşme yaşanması mümkündür. Bu nedenle Güneşten elektrik üretiminde verim kaybı yaşamamak için güneş paneli temizliği ve bakımı oldukça önemlidir.

Güneş Paneli Temizliği Yapılırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Güneş enerjisi panellerinin temizliğinde mümkün olduğu sürece saf su tercih edilmelidir. Güneş enerjisi sistemlerinde güneş panelleri üzerinde elektrik enerjisi açığa çıkarılır. Bu nedenle yüksek gerilimden kaynaklı yaşanabilecek tehlikeleri minimuma indirmek için saf su en doğru seçim olacaktır.
  • Güneş paneli temizliğinde günün serin saatleri tercih edilmelidir. Güneş paneli sıcaklığı ile kullanılan su veya diğer ürünlerin sıcaklığının panel sıcaklığına mümkün olduğunca yakın olması gerekir. Aksi halde panel üzerinde kalıcı hasarlara sebep olabilir.
  • Güneş Paneli temizliği sırasında panel yüzeyine hiçbir şekilde bir yük, ağırlık bindirilmemeli. Örneğin panel üzerine basma durumlarında hücre içlerinde çeşitli mikro çatlaklar oluşabilir ve bu mikro çatlaklar panel verimliliğinde ciddi oranda düşmeye sebep olabilir.
  • Güneş paneli temizliği sırasında hiçbir kimyasal içerikli temizleyici kullanılmaması gerekir. Bu tarz ürünler güneş panelimize zarar vereceği gibi garanti koşullarını da bozacaktır.
  • Yüksek yerlere konumlandırılmış güneş enerji sistemlerinin temizliğinde boy uzatmalı temizlik araçları kullanılmalı ve eğer düşme tehlikesi varsa kesinlikle gerekli önlemler alınmalıdır.

 

Eğer yazımızı buraya kadar incelediyseniz artık güneş paneli temizliği esnasında yapmanız ve yapmamanız gereken durumlarla ilgili ön bilgiye sahipsiniz demektir. Güneş panellerimizi doğru şekilde düzenli aralıklarla temizleyerek verim kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi temizliğe başlamadan önce güneş panellerinizin kurulum, güvenlik ve bakım talimatlarını inceleyip sonra temizliğe başlamalısınız. Aksi taktirde garanti koşullarında sıkıntılar oluşup mağduriyet yaşayabilirsiniz.

28.09.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP