Güneş Enerjisi Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Güneş Enerjisi Sistemleri çeşitleri ve bu sistemlerin özellikleri hakkında ihtiyacınız olan tüm önemli bilgiler için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Güneş Enerjisi Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Güneş Enerjisi Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Bir güneş enerjisi sistemi, güneş panelleri, inverter, akü, şarj kontrol cihazı, alt yapı malzemeleri ve sistemin dengelenmesinin toplamıdır. Güneşten gelen ışık fotonları, elektriğin üretildiği güneş panellerine düşer. Güneşten gelen bu fotonlar hücreler üzerinde elektrik enerjisi oluşturur. Oluşan bu DC elektrik enerjisi inverter yardımıyla AC elektrik enerjisine dönüştürülür ve daha sonra tüketiciler tarafından evlerinde veya herhangi bir ticari kuruluşta kullanılmaya hazır hale gelir. Piyasada 4 tip güneş enerjisi sistemi mevcuttur:

 

1. Off Grid Güneş Enerjisi Sistemi:

Bağ Evi, Karavan, Tekne, Yat ve Tarımsal Sulamalar vb. alanlarda 7/24 elektrik almak için kullanılan şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemleri olarak da bilinir. Bu güneş sistemini ev ve ofiste kurmak için herhangi bir izne ihtiyacınız bulunmaz. Tepeler ve yarı kırsal alanlar gibi elektrik kesintisi sorunu yaşayan ve şebeke elektriğinin olmadığı yerler için idealdir. Şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemi olması durumunda, üretilen güç, günün ilerleyen saatlerinde elektrik ihtiyacınız olduğunda kullanılmak üzere akülerde depolanabilir. Akülerin yüksek maliyeti nedeniyle bu güneş sisteminin fiyatı genellikle daha yüksektir. Aküler ile sistemin geri kalanının maliyeti toplam maliyeti yaklaşık olarak yarı yarıya paylaşacaklardır. 1 kW'tan daha düşük bir güneş enerjisi sistemi kurarsanız, çoğu güneş enerjisi inverteri PWM tabanlı teknolojiye sahip olacaktır. 3-10 kW kapasiteli bir güneş enerjisi sistemi kuruyorsanız, MPPT tabanlı bir invertör kullanmalısınız.

on-grid ges sistemi

2. On Grid Güneş Enerjisi Sistemi:

On-Grid sistemler; ofis, okul, fabrika, hastane vb. yerlerde elektrik faturasından tasarruf etmek için kullanılan şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemleridir. Güç fazlalığı veya eksikliği durumlarında şebekeyi besleyebilir veya şebekeden beslenebilir. Bu sistemi kullanıyorsanız, her zaman ya güneş sisteminden ya da şebekeden elektrik alacaksınız. Aküye ihtiyacınız yok. Şebekeye bağlı bir güneş sisteminde, güneş hücreleri gün boyunca güç üretmeye devam edecektir.

Bu güç anında kullanılabilir veya şebekeye aktarılabilir. Herhangi bir zamanda güneş enerjisi sisteminden gelen güç biterse, aynısını elektrik şebekesinden çeker. Bu nedenle, bu durumda bir kullanıcının gücü asla tükenmez. Şebekeye bağlı bir GES batarya gerektirmediği için, şebekeden bağımsız bir sisteme kıyasla kurulumu daha ucuzdur. Diğer güneş sistemlerine göre daha az maliyetlidir, daha az bakım gerektirir ve genellikle şebekeden bağımsız bir sisteme kıyasla daha uzun bir ömürlüdür. Bu sistem dizi, mikro veya hibrit eviricilerle kullanılabilir.

3. Hibrit Güneş Sistemi:

Bir hibrit güneş enerjisi sistemi, şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız güneş sistemlerinin bir kombinasyonudur. Temel olarak, pil yedeğine sahip şebekeye bağlı bir sistemdir. Dolayısıyla hem fazla enerjiyi aküde depolama hem de üretilen fazla enerjiyi şebekeye satma avantajına sahiptir.

4. Doğrudan Güneş Sistemi:

Bir kişi su pompası vb. cihazlarını bir güneş paneli aracılığıyla çalıştırmak isterse, Doğrudan Güneş sistemini kullanabilir. Güneş panelleri ve solar sulama sürücüleri, bu tür bir sistemde iki ana bileşendir.

5. Güneş Sistemini Yükseltme:

Halihazırda bir inverter ve akünüz var ise, kuruluma güneş panelleri ve şarj kontrol cihazı ekleyerek bir güneş enerjisi sistemine yükseltebilirsiniz. Bu tarz sistemlerde hazır bi alt yapınızda bulunduğu için oldukça düşük maliyetli olucaktır.

ev-solar-aydinlatma

6. Ev Aydınlatma Sistemi:

Bir kullanıcı elektrik kesintisi gibi acil durumlar için solar aydınlatma kullanmak isterse, solar ev aydınlatma sistemi kullanabilir.

 

Öncelikle enerji ihtiyacınızı, güneş enerjisi sisteminden geçebilecek cihazların türünü ve dolayısıyla sistemin boyutunu bilmek çok önemlidir. Panellerin boyutları ve ağırlığı ve montaj yapısı, panel verimliliği, eviniz/ofisiniz/mağazanız için doğru güneş sistemine ulaşmak için önemli hususlardır. Kuruluşunuzun aldığı güneş ışığı miktarı, güneş sisteminizin verimliliğini belirleyebilecek çok önemli bir faktördür. Tüm bu konularda merak ettiğiniz konular hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.

04.10.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP