Güneş Enerjisi Nedir?

Son zamanlarda karşınıza sıklıkla çıktığına emin olduğumuz güneş enerjisinin tam olarak ne olduğunu hiç merak ettinizmi? İhtiyacınız olan herşey için blog yazımızı inceleyin ve öğrenin.
Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş enerjisi ışıktır ve Güneş'ten yayılan ısıdır. Yeryüzünde oksijen ve su ile birlikte insan yaşamının varlığı için ısı ve ışıkta olmazsa olmazdır ve bunların kaynağı güneştir. Güneşte meydana gelen nükleer füzyon reaksiyonu, milyonlarca yıldır dünyamıza ulaşan ısı ve ışığın kaynağı olmuştur.

Güneş ışığının dünya yüzeyine ulaşması yaklaşık 8 dakika 20 saniye sürer, mesafe yaklaşık 150 milyon Km'dir. Güneşin yüzeyinden yayılan fotonlar, dünyaya ulaşmak için bu kadar uzun mesafe yol alırlar ve dünyamıza hayat verirler.

Güneş enerjisi yenilenebilir mi yoksa yenilenemez mi?

Varlığını sürdüren veya yenilenmeye devam eden veya tükenmeyen enerjiye yenilenebilir enerji denir. Güneş milyonlarca yıldır enerji kaynağı olmaya devam eden en azından şimdilik tükenmeyen, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.

Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi doğal olarak ultraviyole ışınlarıyla birçok zararlı bakteriyi etkisiz hale getirme yeteneğine sahiptir. Ayrıca bitkilerin kendileri için yiyecek üretmelerine yardımcı olur. Bitkilerin çimlenmesi ve büyümesi için gerekli olan ışık ve sıcaklığı verir.

Tüm bu faydalarının yanında insanlar, fotovoltaik hücreler aracılığıyla elektrik üretmek için güneş enerjisi kullanmanın olağanüstü bir çözümünü buldular. Yaşamın kaynağı enerji kaynağımız oldu diyebiliriz.

Türkiye'de Güneş Enerjisi

Elektrik, tüm ev aletlerimize güç sağladığı için günlük çalışmamız için vazgeçilmez bir ihtiyaç olmuştur. Şimdi temel soru, Türkiye'de Elektrik nasıl üretiliyor? Türkiye'nin kara sınırlarının uzunluğu 2.875 km, adalar dahil sahil uzunluğu 8.333 kilometredir. Kara parçalarının toplam alanı 770.760 km², su alanlarının toplam alanı ise 9.820 km²'dir. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yayınladığı Türkiye Güneş Enerjisi Atlasına göre, ortalama yıllık güneşlenme süresi 2.741 saat olup ortalama yıllık ışınım değeri 1.527,46 kWh/m2 olarak hesaplanmıştır.

Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı - Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası

Haziran 2022 sonu rakamlarına göre Türkiye’de güneş enerjisine dayalı kurulu elektrik üretim gücümüz 8,479 MW, ülkemizin toplam güç üretimi içerisindeki oranı ise %8,35 olup yıllara göre giderek arttığı görülmektedir. Güneş enerjisi (güneş panelleri aracılığıyla güneşten gelen elektrik) ülkemizde giderek gelişmekte olan doğal kaynaklar arasına girmiştir diyebiliriz.

Güneş Enerjisi Nasıl Elektriğe Dönüştürülür?

Güneş enerjisi, güneş enerjisini elektriğe dönüştürmeye yardımcı olan güneş pillerini veya fotovoltaik hücreleri kullanır. Bu hücrelerin birleştirilmesi ile oluşan güneş panellerinin üzerine fotonların düşmesiyle açığa çıkan elektronların iletkenler üzerinden akarak depolanmasıyla elektrik enerjisine sahip oluruz. Güneş enerjisinin yeryüzünde bolca bulunması ve Türkiye’nin ortalama 312 güneşli günle benzersiz bir konuma sahip olması bu alanda yatırım yapmak için oldukça mantıklı olduğunu gösteriyor.

Güneş Enerjisi Nasıl Üretilir?

Güneş panelleri, güneş enerjisinin üretilmesine yardımcı olur; ancak, paneller DC - doğru akım - düz bir doğrusal çıkış ve çok sayıda iletim kaybı eğiliminde olduğundan, ham haliyle kullanılamaz. Ayrıca, tüm ev aletleri, tam sinüs bir dalga olan AC-alternatif akım kullanır.

Evlerde güneş enerjisinin kullanılabilmesi için DC'nin AC'ye dönüştürülmesi gerekir ve bunun için bir invertere ihtiyaç duyulur. Kullanılacak güneş enerjisi sistemine göre farklı ihtiyaçlarda oluşabilir.

Güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Güneş enerjisi, hanelerin ve kurumların yeşil enerji ile daha sürdürülebilir hale gelmesine ve çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı olacak önemli bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisini benimsemek, daha istikrarlı ekosistem ve daha iyi hava kalitesi oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Güneş Enerjisi Avantajları:

  • Yenilenebilir bir kaynak olan güneş enerjisi bol miktarda mevcuttur, sürdürülebilir enerji kaynağıdır.
  • Uzun ömürlüdür, güneş enerjisi sistemleri 25 yıldan fazla dayanır.
  • Pil yedekleme sistemleri ile 7/24 elektrik sağlanabilir.
  • Şebekeye veya şebekeye bağlı olmadan kullanılabilir.

Güneş enerjisinin bazı dezavantajları vardır; ancak bunlar belirli çözümlerle aşılabilir:

  • Sektörde çok sayıda araştırma ve geliştirme ile geliştirilmekte olan daha az verimli güneş enerjisi cihazları ve panellerinin sınırlandırılması ile.
  • Güneş enerjisi %100 kullanılamaz (gece ve yoğun bulutlu günlerde) bu nedenle yedekleme sistemlerinin (aküler gibi) orada olması gerekir
  • Güneş enerjisi çözümlerinin başlangıç ​​maliyeti yüksektir. Ancak belli bir süre sonra kendini amorti eder ve avantaj sağlamaya başlar.

Hangi Yenilenebilir Enerji Kaynağını Seçmeliyim?

Yenilenebilir enerji kaynakları

Yukarıdaki yenilenebilir veya doğal kaynaklardan hidro ve rüzgâr enerjisi kullanımı, yüksek sermayeli projelerdir ve herkesin bu kaynaklara gerekli oranlarda erişimi olmadığı ve konumun da rolü olduğu için herkes için geçerli değildir. Ancak güneş, her yerde mevcut olan ve Türkiye’nin tamamında kullanımı avantajlı olan bir enerji seçeneğidir.

Hatırlamamız gereken önemli husus, yenilenebilir kaynaklar kullanarak karbon ayak izini de azalttığımızdır, çünkü yenilenebilir kaynakları çok büyük ölçüde kullanmaya başladığımızda Karbondioksit üretmeyi bırakıyoruz.

Güneş Işığından veya Güneş Enerjisinden gelen enerjiyi nasıl kullanabiliriz?

Güneş enerjisinden yararlanmak için, daha iyi verimlilik elde etmek için yıllar içinde tasarlanmış belirli cihazlara ihtiyaç vardır. Bu süreçte kademeli bir gelişme olmuştur. Elektrik üretmek için Güneş Panelleri, suyumuzu ısıtmak için gün ısı sistemleri, yemek pişirmek için Güneş Pişiricileri gibi güneş enerjisini emen daha birçok yardımcı ürün mevcuttur.

Güneş Enerjisinin Mevcut Durumu ve Kullanımı

Gün boyunca her yerde mevcut olan güneş ışığı, güneş radyasyonlarının kullanılması için büyük bir kapsam alanı sağlar.

Güneş panellerinin kullanıldığı güneş enerji santralleri, uzun vadeli bir bakış açısıyla toplam verimlilikte önemli bir rol oynamaktadır. Satın alırken araçların kilometresini ve servis maliyetlerini vb. kontrol ettiğimiz gibi, kullanmayı tercih ettiğimiz güneş panellerinin verimliliği konusunda da dikkatli olmamız gerekiyor.

Doğru Akım (DC) veya Alternatif Akım (AC) üretmek için kullandığınız Güneş Panellerinizin verimini arttırmak hakkında daha fazla bilgi almak için daha önce yayınladığımız blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Şimdi okuyun: Güneş Paneli Verimliliği Nasıl Arttırılır?

Güneş Enerjisinin Geleceği

Güneş Enerjisi, Türkiye gibi bir ülkede karbon emisyonlarını azaltmaya en büyük katkı sağlayanlardan biri olarak görülmeye devam ediyor. Birçok şehirde şebekeden bağımsız veya şebekeye bağlı olabilen güneş enerjisine dayalı elektrik çözümlerinin kullanılmaya başladığını görüyoruz. Bunların yanı sıra tüm endüstriyel ve kurumsal komplekslere Güneş Enerjisi uygulamaları yapıldığını görüyoruz.

Kırsal alanlar, ulaşılması zor araziler ve açık denizler ekonomik olarak uygun olduğu ve taşınabilir çözümlerle onlara yardımcı olduğu için yükselen trendler arasında görülüyor.

Solar çözümlere yönelmeniz için başlıca sebepler:

  1. Güneş ışığının bol mevcudiyeti
  2. Güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin uzun vadeli ekonomik yatırım sunması
  3. Toplam ilk yatırımın 5-7 yılı içinde Yatırımdan bağımsız hale gelir getirmesi
  4. Kurulan birim daha yüksek kapasitelere ölçeklenebilir
  5. 'Kendi Eviniz Kendi Elektriğiniz' sloganı ile 7/24 elektriksiz kalmazsınız
  6. Çevreye katkı sağlarsınız

Evler ve Ofisler için Güneş Enerjisi çözümleri

Mimarlar ve geliştiriciler, Yeşil Binalar, Sürdürülebilir ilçeler, hatta daha akıllı şehirler vb. yerleşim biçimleri üzerinde derinlemesine düşünüyorlar. Mevcut maksimum verim sağlayan güneş panelleri piyasada sürekli kabul görüyor ve çatı, duvara monte güneş paneli uygulamaları seçenekleri değerlendiriliyor. Bu şekilde tasarlanan binaların genel teması. Güneş panellerindeki evrim ve yenilik, dünya çapındaki çeşitli düşünce kuruluşlarıyla büyük ilgi görüyor.

Gunesten.net gibi şirketler, enerji ihtiyaçlarını karşılamak isteyen müşteriler için en son ve iyi değerlendirilmiş güneş enerjisi çözümlerini getirmek için araştırma ve geliştirmeye işbirliği ve yatırım yapıyor. Evler ve Ofisler için Güneş enerjisi ihtiyaçları, mevcut ve gelecekteki genişlemeler ve tesislerde kullanılan ekipman türleri temelinde değerlendirilmelidir.

Unutmayın, Güneş panelleri ölçeklenebilirdir, her ihtiyaca göre değişebilir bu nedenle bir Güneş Danışmanı seçmelisiniz. Uygun bir çözüme ulaşmak ve detaylı görüşmek için www.gunesten.net web sitemizin iletişim kanallarından bizlere ulaşabilirsiniz.

27.10.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP