Güneş paneli sistemi nasıl kurulur?
Kendi imkanlarınız ile güneş paneli sisteminizi kurmak hatta güneş panelinizi oluşturmak için bilmeniz gereken tüm detaylar öğretici blog yazımızda.İçindekiler
- Güneş paneli sistemi nasıl kurulur?
- Kendi güneş panellerinizi kurabilecek kadar yetenekli misiniz?
- Bir kit ile kendi güneş paneli sisteminizi nasıl kurarsınız?
- DIY güneş panelleri ve güneş enerjisi sistemlerinin artıları ve eksileri nelerdir?
- Kendi güneş paneli sisteminizi veya güneş paneli kitlerinizi oluşturmanın maliyeti nedir?
- Profesyonel kurulumların faydaları nelerdir?
- Anahtar Çıkarımlar
Güneş paneli sisteminizi nasıl kurarsınız?
Güneş panelleri, yenilenebilir enerji üretimi için harika bir seçenektir ve bunları kendi başınıza bile oluşturabilirsiniz.
Güneş enerjisinden yararlanmak için kendi güneş sisteminizi inşa etmek büyük bir girişimdir, ancak birçok DIY (Do it yourself – Kendin yap) ustası veya mühendislikle ilgilenen herkes için eğlenceli ve ödüllendirici bir proje olabilir.
Bütün bir sistemi kendiniz inşa etmek, doğru malzemeleri tedarik etmek ve şehrinizden uygun izinleri almak da dahil olmak üzere çok fazla araştırma ve planlama gerektirecektir.
Fakat bir karavan için yedek güç sistemi kurmak gibi küçük bir proje oluşturmak istiyorsanız ve bu konuda tecrübeniz var ise en mantıklısı kendi sisteminizi kendinizin kurmasıdır.
Evinizde kullanmak için kendi güneş paneli sisteminizi kurmanız mümkündür ancak kesinlikle önermiyoruz, can ve mal kaybına yol açabilecek çok fazla risk mevcuttur ve bu riskler çoğu zaman ön görülmesi zor riskler olabilir. Bu nedenle evinizin çatısı gibi alanlarda güneş enerji sistemi kurmak için profesyonel ekiplerden destek almanız gerekir.
Yazımızın devamında bilmeniz gerekenler konusunda size yol göstereceğiz, DIY panellerin artılarını ve eksilerini gözden geçireceğiz ve profesyonel bir montajcı ile çalışmanın neden daha güvenli ve doğru bir seçim olacağını inceleyeceğiz.
Kendi güneş panellerinizi inşa etmek mümkün mü?
Evet, kendi güneş enerjisi sisteminizi hatta güneş panellerini bile sıfırdan inşa etmek mümkündür. Ancak hatalı üretim ve işçilikten oluşabilecek arızalar ciddi zararlara yol açabileceğinden bu riski göze almak doğru bir seçim olmayacaktır.
Güneş panelleri, güneş pillerinin ribon adı verilen mikro tellerle lehimlenmesi, bu tellerin birleştirilmesi ve bir bağlantı kutusuna bağlanmasıyla yapılır. Bileşenler bir kez birleştirildikten sonra, güneş panelinin aktif parçalarının su geçirmez olması için yalıtılmalıdır. Bu nedenle ön kısım, yalıtım için şeffaf su geçirmez bir ürünle kapatılır. Daha sonra nemin içeri girmemesi için panel kenarlardan silikon ile kapatılır. Bu sayede yalıtım sağlanmış olur.
Tek bir güneş paneli yapmak teknik olarak zor değildir ancak teknik arıza riskini en aza indirmek için tellerin güneş pillerine lehimlenmesi ve panel yalıtımı özenle yapılmalıdır.
En büyük sorun, panelleri inşa etmek için kaliteli malzeme bulmaktır. Normalde, malzemeler birçok farklı distribütörden satın alınabilir ancak kaliteyi takip etmek zordur. Kaliteli olmayan ekipmanlardan güneş panelleri oluşturmak, panellerin hasar görmesine ve bu hasarlardan kaynaklanan yangın riskine yol açabilir.
Kendi panellerinizi inşa etmek istiyorsanız, bütün bir ev yerine küçük kulübenize elektrik vermek gibi küçük ölçekli projeler inşa etmenizi öneririz. Küçük projeler güç getirisini düşük tutacak ancak DIY kurulumunun yönetilebilir olmasını sağlayacak ve de çeşitli risklerin gerçekleşme olasılığını azaltacaktır.
Güneş enerjisi ekipmanı konusunda çok az deneyimi olan veya hiç deneyimi olmayan biri için, bütün evinize güç sağlayacak kadar büyük bir sistem inşa etmek ve kurmak tehlikeli olabilir.
Güneş paneli sistemi nasıl kurulur?
Aşağıda tüm süreçleri adım adım sizin için inceledik, takip edebilirsiniz.
Ekipmanınızı tedarik etmeden önce, CW Enerji ve TommaTech gibi bu sektörde kendini kanıtlamış markaların ürünlerini incelemenizi ve hatta kendileri ile iletişime geçip bilgi almanızı öneririz. Kalite kontrolünden geçemeyen güneş pillerinin de olduğunu aklınızda bulundurmanız önemlidir. İdeal olmayan standartlarda, lekelenmiş veya başka şekilde hasar görmüş olabilirler. Bu nedenle bilindik markalara güvenmekte fayda var.
Güneş paneli sistemi kurulumu; | |
Aşama 1 | Sisteminizin boyutunu tasarlayın ve belirleyin |
Adım 2 | Güneş panelleri için bileşen satın alın |
Aşama 3 | İnverter ve raf satın alın |
Adım 4 | Raf kurulumu |
Adım 5 | Güneş panellerini rafa bağlayın |
Adım 6 | Solar inverteri kurun |
1. Sisteminizin boyutunu enerji ihtiyaçlarınıza göre tasarlayın ve belirleyin
Kaç tane güneş paneline ihtiyacınız olacağını belirlemek için, ayda ortalama ne kadar enerji kullanmayı planladığınızı ve yıl boyunca ne kadar güneşe maruz kalabileceğinizi bilmeniz gerekir. Bunu öğrendikten sonra, hangi marka ve model güneş panelinin sizin için anlamlı olacağını seçebilirsiniz.
Daha fazlasını öğrenin: Panel, Batarya ve İnverter Nasıl Hesaplanır?
Küçük bir proje veya cihaz için paneller oluşturuyorsanız, daha az panele ihtiyacınız olacaktır. Basitçe cihazın ihtiyaç duyacağı kWh'yi belirleyin, ardından bu enerjiyi karşılamak için kaç panel inşa edeceğinizi belirleyin.
2. Güneş panelini oluşturan bileşenleri satın alın
İhtiyacınız olacak temel ürünler:
- Güneş hücreleri
- Önceden lehimlenmiş kablolama
- İletken olmayan malzeme (ahşap, cam veya plastik)
- Pleksiglas
Güneş hücreleri
Güneş pilleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren şeydir, her bir güneş paneli belli sayılarda güneş hücresinin birleşiminden oluşur.
Önceden lehimlenmiş kablolama
Önceden lehimlenmiş sekme teli satın almak, işlemin bazı adımlarını ortadan kaldıracaktır, ancak yine de kabloları güneş pillerinin arkasına lehimlemek ve güneş pillerini bağlamak için teli doğru şekilde bağlamak için bir havyaya ihtiyacınız olacaktır.
Ahşap, cam veya plastik gibi hücreleri tutturmak için iletken olmayan malzeme
Kendin-yap güneş panelleri için, kablolama için delik açmak kolay olduğundan, ahşap genellikle destek olarak en iyi sonucu verir. Güneş pillerinizi birbirine bağladıktan sonra, bunları ahşap desteğe yapıştırabilir ve ardından tüm telleri bağlayabilir ve her bir güneş pilini birbirine lehimleyebilirsiniz.
Kablolamadan sonra, bu kabloları enerji voltlarını düzenleyen bir şarj kontrol cihazına bağlarsınız. Ahşap, güneş pillerini korumak için bir kutu oluşturmak ve ardından neme karşı koruma için pleksiglası üstüne yerleştirmek için de kullanılabilir.
Güneş panelini pleksiglas ile kapatın
Güneş pillerinizi kabloladıktan ve ahşap desteğe yapıştırdıktan sonra, ısıdan, döküntüden ve nemden korumak için onları pleksiglas ile kapatmanız gerekir.
3. İnvertörler ve raflar gibi ek güneş enerjisi ekipmanı satın alın
Güneş panellerini sıfırdan inşa etme konusunda kendinize güvenmiyorsanız, panellerinizi sabitlemeye yardımcı olmak için daha özel talimatlarla (ve genellikle raflarla) gelen bir güneş paneli kiti satın alabilirsiniz. Bir güneş enerjisi kiti satın almak aslında rafları da içereceğinden daha yararlı olabilir.
Raf takmak zordur, özel çatı tipiniz veya zemin montajınız için hangi raf ekipmanının işe yaradığını belirlemeniz gerekecektir. Toptancı distribütör sitelerine bakarsanız, çok sayıda sıkıştırma ve montaj ekipmanı seçenekleri bulabilirsiniz.
4. Güneş panelleriniz için rafı takın
Raf satın alırken, hangi seçeneğin satın alınacağını seçmek, panellerinizin nereye monte edileceğine bağlıdır. Örneğin, yere mi monte edilecekler yoksa karavanınıza mı monte edilecekler? Bu, satın almanız gereken raf tipini belirleyecektir. Rafınızı seçtikten sonra, rafı yapınıza sabitlemek için delikleri nerede açacağınızı belirlemeniz gerekir.
5. Güneş panellerini raf ekipmanına bağlayın
Güneş panellerini raf ekipmanına sabitlemek için, seçtiğiniz raf için yapılmış kelepçelere veya konektörlere ihtiyacınız olacaktır. Bunları birlikte ve aynı distribütörden satın almak, birbirleri için üretildiklerinden emin olmanın iyi bir yoludur. Güneş paneli kitleri genellikle raflarla birlikte gelir, ancak her şeyi ayrı olarak satın almak istiyorsanız, tam olarak çalışan bir güneş enerjisi sistemi oluşturmak için tüm detayları araştırmanız gerekecektir.
6. Uygun solar inverteri kurun
Elektrik şebekesine bağlanması gerekeceğinden bir solar inverter kurmak uzmanlık gerektirir. Bunun için profesyonel bir tesisatçıdan yardım almanızı öneririz, çünkü onlar bunu doğru izinlerle güvenli ve etkili bir şekilde yapacaklardır.
Kendi güneş panellerinizi kurabilecek kadar yetenekli misiniz?
Güneş panellerinin kurulumu nispeten basittir, ancak uzun süre işlevsel kalabilmeleri için son derece hassas bir şekilde inşa edilmeleri gerekir. Güneş panellerinin, zorlu hava koşullarında ve sürekli olarak ısıya ve güneş ışığına maruz kalma durumlarında bütünlüklerini koruyabilmeleri gerekir.
Ev yapımı güneş panellerinde en büyük endişe güvenliktir. Nem içeri girip onları mahvedebilir ve yanlış inşa edilmiş panellerin güneş ısısından alev alma potansiyeli vardır. Lehimleme ve elektrik kablolarında uzmanlaşmak, genellikle yetenekli bir elektrikçi veya mühendisin bilgisini gerektiren bir zorluktur.
Bir sistem oluşturmak, elektrik kablolama becerileri ve lehimleme teknikleri konusunda araştırma yapmaya, hata yapmaya ve deneyim kazanmaya istekli olmayı gerektirir. Bu nedenle, deneyimli bir mühendis veya elektrikçiyseniz, bu konuda uzmanlaşmak biraz daha kolay olabilir, ancak kesinlikle hızlı bir hafta sonu Kendin Yap yapmaya değmez.
Bir kit ile kendi güneş paneli sisteminizi nasıl kurarsınız?
Güneş panellerini sıfırdan inşa etmek ve ardından tüm güneş sistemini yenilemek mümkün olsa da, çoğu insan genellikle önceden yapılmış ekipmanlardan bir güneş enerjisi sistemi inşa etmek ve ardından sistemi kurmak ister.
Tüm malzemeleri ayrı ayrı satın almaya kıyasla, bir paket güneş enerjisi kiti satın almanın ana avantajı, kit içindeki ekipmanın birlikte çalışmasının garanti edilmesidir. Her öğeyi kendiniz satın alırsanız, durum böyle olmayabilir. Örneğin, belirli güneş panelleri ve inverterler, yalnızca tanımlanmış elektriksel özellikler dahilinde birbirleriyle çalışabilir.
Güneş paneli kitleri, küçük ölçekli güneş enerjisi projenizi tamamlamak için ihtiyaç duyacağınız parçaların çoğuyla birlikte gelir.
Sıfırdan bir sistem kurmaya kararlı değilseniz, bir güneş paneli kiti daha iyi bir seçenektir. Daha ucuz ve daha az kafa karıştırıcı olacaktır.
DIY güneş panelleri ve güneş enerjisi sistemlerinin artıları ve eksileri nelerdir?
Çoğu Kendin Yap projesinin artıları ve eksileri vardır, ancak güneş enerjisi sistemleri evinize elektrik sağladığından, düzgün yapılmış panellere sahip olmak çok önemlidir. Güvenli olacağını bildiğiniz güneş panellerine sahip olmakla birkaç bin dolar tasarruf etmek arasındaki fark budur.
Gördüğünüz gibi, eksiler artılardan çok daha ağır basıyor.
Kendi güneş sisteminizi kurmanın artıları ve eksileri | |
Artıları | Eksileri |
Planlar ve talimatlar mevcuttur | Yangınlara neden olabilir |
Harika bir öğrenme deneyimi olabilir | Malzemeler kalitesiz olabilir veya ikinci el satılabilir |
Ev yapımı sistemler genellikle elektrik kurallarını ihlal eder | |
İndirimler veya vergi kredileri için uygun değil | |
Garantiler geçersiz olacak |
Artıları
- Planlar ve talimatlar, ücretsiz bir şekilde çevrimiçi olarak kolayca kullanılabilir. Bir panel inşa etme adımlarını takip edebilmek kesinlikle mümkündür, ancak üstlenilmesi büyük bir projedir.
- Şebekeden bağımsız küçük projeler için kendi güneş panellerinizi üretmek harika bir öğrenme deneyimi olabilir. Bir mühendislik zihniyetiniz varsa ve güneş panellerinin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, bu sizin için eğlenceli bir meydan okuma olabilir.
Eksileri
- Yanlış yapılandırılmış ev yapımı güneş panelleri, sıcak ve güneşli günlerde yoğun ısı birikmesi nedeniyle yangınlara neden olabilir.
- Çeşitli web sitelerinden ikinci el satın almayı seçerseniz, muhtemelen fabrika ikinci el, reddedilmiş veya hasar görmüş güneş pilleri satın alıyorsunuzdur. Bu malzemelerden herhangi birini satın almak, sistem arızasına yol açacaktır.
- Ev yapımı sistemler genellikle elektrik yasalarını ihlal eder, bu izin vermede sorunlara yol açacaktır. Elektrik kodlarını işlemek için bir güneş enerjisi şirketine güvenmek daha kolaydır.
- Ev yapımı paneller ev güneş enerjisi sistemlerinin maliyetini düşürmeye yardımcı olan indirimler gibi teşvikler için uygun değildir.
- Herhangi bir parça üzerindeki garantiler geçersiz olacaktır, model garantileri genellikle yalnızca bir profesyonel tarafından monte edildiğinde kapsam dahilindedir.
- Tasarruf ettiğiniz paranın raf ömrü kısa olabilir. Ev yapımı paneller profesyonelce üretilmiş paneller kadar uzun ömürlü olamayacaktır.
Kendi güneş paneli sisteminizi veya güneş paneli kitlerinizi oluşturmanın maliyeti nedir?
2023 itibariyle, 6kW'lık bir sistemin ortalama maliyeti rakamlar kesin olmamakla beraber 18.000 ABD dolarıdır. Nispeten yüksek olan bu maliyet buna değer çünkü 25 yıllık bir kullanım ömrü boyunca güvenebileceğiniz bir sistemle birlikte gelir.
Güneş panellerini sıfırdan inşa etmeye gelince, güneş pillerinin, kablolamanın, eviricilerin, izinlerin vb. maliyetleri değişir ve bir profesyonelle çalışmanın maliyetinden daha az olabilir. Ancak bu paneller çalışmayabilir ve sisteminiz çalışmayı durdurursa veya sorularınız olursa güvenebileceğiniz üretici desteği veya garantileri olmayacaktır.
Profesyonel kurulumların diğer faydaları nelerdir?
Bir güneş enerjisi sistemi kurulumunun maliyeti göz korkutucu olabilir ancak, güneş enerjisi kredileri gibi birçok finansman seçeneği ve ayrıca ev sahipleri için fiyatı büyük ölçüde azaltabilecek teşvikler vardır.
Panelleri kendiniz yapıp monte ettiyseniz, birçok teşvikten yararlanamayacağınızı tekrar belirtmek isteriz.
Güneş enerjisi sistemi kurulum maliyetleri pahalı olsa da kurulumcular onlarca yıllık uygulamalı deneyime sahiptir ve bu hiçbir araştırma veya talimatın kopyalayamayacağı bir şeydir.
DIY güneş panelleri ve güneş enerjisi sistemleri mümkündür, ancak en iyisi bilim projeleri veya küçük ölçekli kullanımlar için tercih etmektir. Profesyonel kurulumlar size bir projeyi tamamlamanın verdiği tatmini vermeyebilir, ancak içinizin rahat etmesini sağlar.
Anahtar çıkarımlar
- Sıfırdan güneş panelleri oluşturmak özveri ve hassasiyet gerektirir, küçük ölçekli projeler için çok uygundur.
- Güneş paneli kitleri, ihtiyacınız olan tüm bileşenleri içerir, bu da daha kolay bir projeye yol açar.
- Kendi güneş sisteminizi kurarsanız, parasal teşvikler, garantiler veya üreticilerden destek almazsınız.
- Profesyonel kurulumcularla çalışmak, 25 yıl boyunca güvenli, güvenilir ve garantili panelleri garanti eder.
Eğer projenizi uzman bir ekip ile yürütmek isterseniz, uzun yıllardır CW Enerji ana bayisi olan bizler ile iletişime geçerek her türlü desteğe sahip olabilirsiniz.
09.01.2023