Monokristal ve Polikristal Güneş Panelleri Arasındaki Farklar Neler?

Güneş enerji sisteminizi kurarken hangi tip panelleri tercih etmeniz gerektiği ile ilgili bu yazımızda, monokristal ve polikristal hücreli paneller hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için anlattık
Monokristal ve Polikristal Güneş Panelleri Arasındaki Farklar Neler?

İçindekiler

Monokristal ve Polikristal Güneş Panelleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Fotovoltaik (PV) sisteminiz için güneş panellerini değerlendirdiğinizde, iki ana panel seçeneği kategorisi ile karşılaşacaksınız: monokristal güneş panelleri (mono) ve polikristal güneş panelleri (poli). Her iki panel türü de güneşten enerji üretir, ancak dikkat edilmesi gereken bazı temel farklılıklar vardır.

Monokristal ve Polikristal Farkları:

  • Monokristal güneş panelleri, tek bir silikon kristalinden yapılmış siyah renkli güneş hücrelerine sahiptir ve genellikle daha yüksek verimliliğe sahiptirler. Bununla birlikte, bu paneller genellikle daha yüksek bir fiyata gelir.
  • Polikristal güneş panelleri, birlikte eritilmiş çoklu silikon kristallerinden oluşan mavi renkli hücrelere sahiptir. Bu paneller genellikle biraz daha az verimlidir, ancak daha ekonomiktir.
  • Ev sahipleri, ne tür güneş panelleri seçerlerse seçsinler çoğu zaman güneş enerjisi teşviklerinden yararlanabilirler.
  • Monokristal ve polikristal hücrelerin ürettiği güneş enerjisini karşılaştırırken, her ikisi de elektrikten tasarruf etmenizi sağlar. Seçim, kişisel tercihinize, alan kısıtlamalarına ve sizin için en iyi finansman seçeneğine bağlıdır.

Monokristal ve polikristal güneş panelleri nelerdir?

Hem monokristal hem de polikristal güneş panelleri, genel güneş PV sisteminde aynı işlevi görür ve bunların arkasındaki bilim basittir: güneşten enerji alır ve onu elektriğe dönüştürürler. Her ikisi de güneş panellerinde bol miktarda bulunan ve çok dayanıklı bir element olduğu için kullanılan silikondan yapılmıştır. Birçok güneş paneli üreticisi hem monokristal hem de polikristal paneller üretir.

Hem monokristal hem de polikristal güneş panelleri eviniz için iyi seçimler olabilir, ancak nihai güneş enerjisi satın alma kararınızı vermeden önce anlamanız gereken önemli farklılıklar vardır. İki teknoloji arasındaki temel fark, kullandıkları silikon güneş pilinin türüdür: monokristal güneş panelleri, tek bir silikon kristalinden yapılmış güneş pillerine sahipken, polikristal güneş panelleri, birlikte eritilmiş birçok silikon parçasından yapılmış güneş pillerine sahiptir.

Monokristal Güneş Panelleri Nedir?

Monokristal güneş panelleri nedir?

Bir monokristal güneş paneli, basitçe monokristal güneş pillerinden veya "gofretlerden" yapılmış bir güneş panelidir. Monokristal gofretler, silindirik bir külçe haline getirilen tek bir silikon kristalinden yapılır. Bu paneller genellikle birinci sınıf bir güneş ürünü olarak düşünülse de, monokristal panellerin ana avantajları daha yüksek verimlilik ve daha şık estetiktir. Monokristal hücre tek bir kristalden oluştuğu için, elektrik akışı oluşturan elektronların hareket etmesi için daha fazla alan vardır. . Sonuç olarak, monokristal güneş pilleri, polikristal güneş pili muadillerinden daha verimlidir. Çatınız için diğer panel türlerine göre daha fazla kWh elektrik üretmek için daha az monokristal panele ihtiyacınız olacak, ancak bunlar panel başına daha pahalıdır.

Polikristal Güneş Panelleri Nedir?

Polikristal güneş panelleri nedir?

Polikristal güneş panelleri de silikondan yapılır. Bununla birlikte, üreticiler tek bir silikon kristali kullanmak yerine, panel için gofretler oluşturmak üzere birçok silikon parçasını birlikte eritiyor. Polikristalin güneş pillerine "çok kristalli" veya çok kristalli silikon da denir.

Polikristal güneş panelleri genellikle monokristal hücre seçeneklerinden daha düşük verimliliğe sahiptir çünkü her hücrede çok daha fazla kristal vardır, bu da elektronların hareket etmesi için daha az özgürlük anlamına gelir. Daha kolay imalat süreci nedeniyle, bu paneller ortalama olarak daha düşük bir fiyat noktasına sahiptir. Ek olarak, polikristal güneş panelleri, monokristal güneş panellerinin siyah tonu yerine mavi bir tona sahip olma eğilimindedir. Diğer panel türlerine göre daha az verimli oldukları için evinize elektrik sağlamak için daha fazlasına ihtiyacınız olacak, ancak maliyetleri daha düşük.

Monokristal ve polikristal paneller temel ölçümlerde nasıl karşılaştırılır?

Günün sonunda, her şey metriklerle ilgili. Monokristal ve polikristal güneş panellerinin birkaç önemli alanda nasıl bir araya geldiği aşağıda açıklanmıştır:

Mono ve poli güneş panelleri: temel ölçümler

 

MONOKRİSTAL PANELLER

POLİKRİSTAL PANELLER

Maliyet

Daha pahalı

Daha az pahalı

Yeterlik

Daha verimli

Daha az verimli

Estetik

Güneş pilleri siyah renktedir

Güneş pillerinin mavimsi bir tonu vardır

Ömür

25+ yıl

25+ yıl

Sıcaklık Katsayısı

Daha düşük sıcaklık katsayısı/sıcaklık değiştiğinde daha etkili

Sıcaklık değiştiğinde daha yüksek sıcaklık katsayısı/daha az etkili

Maliyet

Monokristal güneş panelleri, tek başına panelleri karşılaştırırken polikristal güneş panellerinden daha pahalıdır. Ancak bu, sizin için en iyi seçenek olamayacakları anlamına gelmez. Bu iki güneş paneli tipi arasındaki maliyet farkını belirleyen ana unsur silikon yapıdır. Polikristal paneller üretmek için üreticiler erimiş silikonu kare kalıplara döker ve ardından elde edilen gofretleri tek tek hücreler halinde keser. Tersine, monokristal paneller üretmek için silikonun katılaşması çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir ki bu daha karmaşık bir süreçtir. Bu, tek kristalli güneş pillerini daha pahalı hale getirir.

Her iki panel tipinin fiyatını karşılaştırırken, monokristal güneş panellerinin daha yüksek bir maliyete sahip olduğunu unutmayın. Bu arada invertörlerin, kabloların, elektrik korumalarının, rafların ve işçilik maliyetleri her ikisi için de aynıdır. Ayrıca, monokristal paneller daha verimli olduğundan, bir güneş paneli kurulumu için sınırlı alanınız varsa yatırımınızın geri dönüşünü daha iyi görebileceğinizi göz önünde bulundurun. Son olarak, her iki güneş paneli türünün de çeşitli kredi ve teşvikler için uygun olduğunu unutmayın.

Yeterlik

Genel olarak, monokristal güneş panelleri polikristal güneş panellerinden daha verimlidir. Bunun nedeni, monokristal panellerin elektriğin panel boyunca hareket etmesini kolaylaştıran tek bir silikon kristalinden kesilmesidir. Monokristal güneş panelleri bazı durumlarda %23'ün üzerinde verimliliğe ulaşabilirken, çoğu polikristalin model %20'nin altına düşer.

Estetik

İki tür güneş paneli arasındaki estetik açıdan temel fark, renkleridir: monokristal paneller genellikle siyahken, polikristal panellerin mavi bir tonu varmış gibi görünebilir.

Ömür

Güneş panellerinizi oluşturan silikon hücre tipinin panellerin kullanım ömrü üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Hem monokristal hem de polikristal paneller, 25 yıl veya daha uzun süre verimli elektrik üretecektir.

Sıcaklık katsayısı

Verimlilik gibi, monokristal güneş panelleri, sıcaklık katsayısı söz konusu olduğunda polikristal modellerden daha iyi performans gösterme eğilimindedir. Bir panelin sıcaklık katsayısı esasen sıcak sıcaklıklarda ne kadar iyi performans gösterdiğinin bir ölçüsüdür (sıfıra yakın yüzdeler daha iyidir), bu nedenle monokristal güneş panellerinin yüksek sıcaklıklarda daha iyi bir sicile sahip olduğu sonucu çıkar.

Neden polikristal hücreli güneş panellerini ekarte etmemelisiniz?

Monokristal paneller daha yüksek verimliliğe sahipken, polikristal paneller durumunuza bağlı olarak daha mantıklı bir tercih olabilir. Tartıştığımız gibi, monokristal panellerden daha az verimli olsalar da çalışacak bir ton alanınız varsa, bu büyük bir sorun olmayabilir. Polikristal panellerin maliyetleri daha düşük olduğundan, enerji taleplerinizi karşılamak için mülkünüze daha fazla polikristal panel takmanız sizin için monokristal panel maliyetinize kıyasla daha uygun olabilir.

Polikristal paneller, yaşadığınız yere bağlı olarak sizin için yatırıma değer olabilir. Genel olarak konuşursak, polikristal güneş panelleri daha yüksek bir sıcaklık katsayısına sahiptir, bu da ısındıklarında daha fazla üretkenlik kaybettikleri anlamına gelir, ancak daha soğuk bir iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız, bu sizi olumlu etkileyebilir! Ek olarak, teknoloji hızla gelişiyor ve geliştirilmiş performansa ve düşük maliyetlere sahip olan ince film polikristal güneş panelleri geliştiriliyor.

Monokristal ve polikristal güneş panelleri: hangisi sizin için doğru?

Paradan tasarruf etmek, güneş enerjisine geçmenin en iyi nedenlerinden biridir ve ister mono ister poli güneş panelleri seçin, elektrik faturalarınızı azaltacaksınız. Seçtiğiniz seçenek, kişisel tercihlerinize, alan kısıtlamalarınıza ve seçtiğiniz finansman seçeneğine bağlıdır.

Kişisel tercihler

Güneş panellerinizin rengi sizin için önemliyse, monokristal ve polikristal güneş panellerinin çatınızda farklı görünme eğiliminde olduğunu unutmayın. Tipik monokristal panel daha koyu siyah bir renge sahip olurken, tipik polikristal panel daha mavi bir renge sahip olacaktır. Ayrıca, panellerinizin nerede üretildiği sizin için önemliyse, mono veya poli güneş panellerinizi yapan firma hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.

Alan kısıtlamaları

PV sisteminizin boyutu çatınızdaki alan miktarıyla sınırlıysa, daha yüksek verimli güneş panelleri tercih edilir. Bu nedenle, elektrik üretiminizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilecek daha verimli monokristal paneller için ekstra maliyet ödemek uzun vadede daha mantıklı olacaktır. Alternatif olarak, çok fazla çatı alanınız varsa veya yere monte güneş enerjisi kuruyorsanız, daha düşük verimli polikristal paneller daha ekonomik bir seçenek olabilir.

Güneş finansmanı

Sisteminizi nasıl finanse ettiğiniz de hangi panel türünü seçeceğinizin belirlenmesinde rol oynayabilir. Örneğin, bir elektrik satın alma sözleşmesi seçerseniz, sistem tarafından üretilen elektrik için kilovat saat başına ödeme yaparsınız. Bu, size sunulan her türlü ekipmanın ötesinde, aylık ödemelerinizin tasarruflarınızı belirleyeceği anlamına gelir. Buna karşılık, sisteminizi satın alıyorsanız, yüksek verimli monokristal güneş panelleri için daha fazla ödeme yapmak, güneş enerjisi yatırımınızdan daha yüksek getiri sağlayabilir.

Başka hangi güneş pili teknolojileri var?

Güneş paneli pazarının (özellikle konut ve ticari paneller) önemli ölçüde daha küçük bir yüzdesini oluşturmalarına rağmen, monokristal ve polikristal güneş pillerinin yanı sıra başka güneş paneli seçenekleri de mevcuttur. Duymuş olabileceğiniz bir teknoloji, tipik silikon panellerden daha hafif ve esnek olma eğiliminde olan çeşitli malzemelerden yapılan panelleri içeren ince filmli esnek güneş enerjisi panelleridir. Bununla birlikte, ince film teknolojisi, verimlilik ve performans açısından kristal silikon teknolojisinin gerisinde kalmaktadır.

Monokristal ve polikristal güneş pilleri ile ilgili sık sorulan sorular

Mono ve poli güneş enerjisi arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları değerlendirirken, bilimsel terimler ve endüstri jargonu ile kafanızı karıştırmak kolaydır; bu güneş enerjisi teknolojileri hakkında sık sorulan birkaç soruya daha göz atın:

Güneş pili teknolojisi hala gelişiyor mu?

Evet, birçok bilim insanı şu anda güneş pillerini daha da verimli hale getirmenin yolları üzerinde çalışıyor. Örneğin, Enerji Bakanlığı'nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL), yüksek verimli güneş pili araştırmalarında liderdir.

Polikristal ve monokristal güneş panellerini beraber kullanabilir misiniz?

Teknik olarak, evet. Polikristal ve monokristal güneş pillerini beraber kullanabilirsiniz, ancak farklı hücrelerin her bir panele verdiği farklı elektriksel özellikler nedeniyle bu önerilmez. Özel bir durum nedeniyle bunları karıştırmakla ilgileniyorsanız, bir elektrikçi veya profesyonel bir tesisatçı ile temasa geçmek en iyisidir. Voltaj, watt ve amper gibi her bir panel türü için faktörlerin dikkatle değerlendirilmesi gerekecektir.

Monokristal hücrelerin ve panellerin avantajları nelerdir?

Monokristal hücreler ve paneller genellikle en yüksek verimlilik oranlarına sahiptir, tipik olarak yüzde 15 ila 20 aralığında (ve bazen daha yüksek!). Ek olarak, çok kristalli seçeneklere göre fit kare başına daha fazla güç üretirler, bu da onları yerden çok verimli kılar. Ayrıca sıcak havalarda daha verimli olma eğilimindedirler, bu nedenle daha ılıman ve sıcak bir iklimde yaşıyorsanız bu idealdir. Son olarak, ısıda daha iyi performans gösterdikleri için, monokristal paneller daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir ve genellikle 25 yıl garantilidir.

En verimli güneş paneli türü nedir?

Daha yüksek verimlilik dereceleri ve metrekare başına daha fazla güç üretme genel yeteneği nedeniyle, monokristal güneş panelleri genellikle en etkili ve verimli güneş paneli tipi olarak görülür. Bununla birlikte, ön maliyetlerden biraz tasarruf etmeniz gerekiyorsa veya mavimsi bir tonu olan panelleri tercih ediyorsanız, çok kristalli güneş panelleri harika bir seçenektir. Günün sonunda, her iki tür de elektrik faturanızdan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.


Tüm bu anlattıklarımızdan sonra yatırım yapacağınız güneş enerji sisteminiz için Gunesten.net web sitemizde sizler için sunduğumuz aşağıdaki yüksek kalite ve performans vaat eden panel gruplarımızı inceleyip ihtiyacınız olan sisteme Gunesten.net'in avantajlı fiyatlarıyla sahip olabilirsiniz.

Güneş enerji sistemi yatırımlarınızda merak edebileceğiniz benzer makalelerimiz:


30.12.2022

ŞİMDİ ARA SİPARİŞ VER WHATSAPP